Galeria Foto Apasa aici pentru inregistrare  

Register Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

  Home · Search · Register  

Home » Expo » Urban « Previous image · Slide Show · Next image »

Bucuresti-noaptea05
Nopti albe in Bucuresti 4

Photo Details
Ion Tristoiu


Senior member
users gallery
Teatrul National

In 1834 ia fiinta Societatea Filarmonica la initiativa lui Ion Heliade Radulescu si Ion Campineanu.
Doi ani mai tarziu, Societatea Filarmonica cumpara Hanul Campinencii pentru a construi cladirea Teatrului National.

In urma unui concurs de proiecte este ales planul arhitectului vienez Heft; cladirea, construita in stil baroc, va exista pana in anul 1944, cand va fi bombardata de catre nazisti.

Prima reprezentatie are loc la 31 decembrie 1852 cu piesa „Zoe sau Un amor romanesc”. In 1853 actorul Matei Millo joaca pentru prima oara in Bucuresti piesa „Chirita in provincie” de Vasile Alecsandri; acest spectacol reprezinta debutul dramaturgului in repertoriul teatral bucurestean.

In 1864 – Teatrul cel Mare devine institutie publica de cultura cand, printr-un decret semnat de primul ministru de atunci, Mihail Kogalniceanu, „s-a hotarat sa se ia pe contul statului si sa devina institutie nationala”. In 1875 Alexandru Odobescu, director al teatrului, pune pe frontispiciu numele institutiei: Teatru National.

In 1877 din initiativa lui Ion Ghica, director al teatrului, Parlamentul promulga Legea teatrelor, inspirata de regulamentul Comediei Franceze, regulament redactat de Napoleon. In timpul Razboiului de Independenta, teatrul organizeaza reprezentatii in folosul soldatilor raniti si pentru intretinerea spitalelor. In timpul reprezentatiilor, publicul era tinut la curent cu evenimentele de pe front.

Incepand cu 1879 sunt puse in scena piesele de teatru semnate de Ion Luca Caragiale: „O noapte furtunoasa” si „O scrisoare pierduta”. Intre 1916 – 1918, in timpul primului razboi mondial trupa Teatrului National se refugiaza la Iasi.

Intre 1941 – 1944 este inregistrat directoratul lui Liviu Rebreanu; au loc mai multe evenimente teatrale dintre care:Ingerul a vestit pe Maria de Paul Claudel cu tanarul actor Emil Botta, Din jale se intrupeaza Electra de Eugene O’Neill in care George Vraca joaca 3 roluri la 3 varste diferite; Valeriu Valentineanu, George Vraca si George Calboreanu au jucat succesiv rolul titular din Hamlet de William Shakespeare, eveniment numit in epoca „Batalia celor trei Hamleti”.

24 august 1944 – Cladirea Teatrului National din Calea Victoriei este distrusa in timpul bombardamentului de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Intre 1948 – 1973, teatrul continua sa functioneze in salile: Comedia (Majestic), Studio din Piata Amzei , salile de festivitati ale liceelor Sfantul Sava si Matei Basarab, Cercul Militar; dupa o vreme, ramane doar cu salile Comedia si Studio.

La 20 decembrie 1973 - este inaugurata noua cladire a Teatrului National cu trei sali de spectacol: Sala Mare, Sala Mica si Sala Atelier; Proiectul initial (1964-1973) a fost semnat de arhitectii Horia Maicu, Romeo Belea, Nicolae Cucu, iar structura de rezistenta de inginerul Alexandru Cismigiu. Arhitectura cladirii se inscria in modernismul anilor '60, dar a ramas neterminata la exterior.

Cladirea Teatrului National este in prezent intr-un proces de modernizare si de extindere. Fatada cladirii vechi a fost reprodusa cu fidelitate pentru intrarea Hotelului Novotel Bucuresti.
· Date: 4, September, 2014 · Views: 10444 ·
Additional Info
Keywords: Nopti albe in Bucuresti 4
Print View


Author
Thread   Post A Reply  
decebal
5, September, 2014
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Pana sa citesc ultima propozitie, nu mi-am dat seama care este legatura dintre text si imagine.
Din cate stiu, Teatrul National se intoarce, oarecum, la vechiul "look".
Sper sa ne arati si "palatul telefoanelor" in intregime, in una dintre imaginile viitoare.
Imaginea de fata mi se pare foarte echilibrata.
  Report Post
Dan Radu
5, September, 2014
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Da, cladirea noua se intoarce la proiectul initial, la exterior. Interioul a fost „remodelat”. Multumesc de vizita!
  Report Post
Nicoleta Cimpoae
6, September, 2014
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Ai putea scoate un album cu aceste fotografii inedite si istoria deosebit de interesanta a cladirilor importante din Bucuresti ... sunt lucruri pe care putina lume le cunoaste. Cred ca ar fi o frumoasa carte de vizita pentru capitala noastra!
  Report Post
Dan Radu
7, September, 2014
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Multumesc Nicoleta, cine stie, poate odata
  Report Post

Powered by: PhotoPost PHP vB3 Enhanced
Copyright 2006 All Enthusiast, Inc.


All times are GMT +2. The time now is 14:05.


Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.