Galeria Foto Apasa aici pentru inregistrare  

Register Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

  Home · Search · Register  

Home » Gallery » Reportaj « Previous image · Slide Show · Next image »

Istoria unei strazi - Popa Nan (serie)

Photo Details
Ion Tristoiu


Senior member
users gallery
Totul a pornit cam asa: stateam intr-o curte plina de verdeata, frunzele imense ale unui Pawlonia imi gadilau cu umbra lor tamplele, peste cateva garduri si sarme de uscat rufe se auzea glasul de leagan neuns al Doamnei Vica, o batrana care doarme in ghena de gunoi a unui bloc, face curat dimineata si scandal dupa-amiaza, si dintr-o data, nea Leonte, un pilot de linie aflat la pensie scoate pe geam un casetofon vechi, adus de la Bangkok, face click...si incepe...Mircea Vintila:
„In Popa Nan sta un barbos batran si fotograf
Pustii de pe strada spun ca e un zeu.
Stie chiar de esti om bun sau rau
Dupa chipul, dupa chipul tau”.

Si imediat, cateva idei incep sa mi se plimbe prin minte, ca trenurile in triajul de langa Stadionul Grant. Ce-ar fi sa...? Ah, nu, nu am timp la tura asta de stat acasa. Dar totusi?....Poate ca merita sa-ncerc. Si-am incercat.

Asadar, am ales strada Popa Nan. De ce? Pentru ca atatea si atatea istorii adevarate si neadevarate s-au spus si s-au scris despre strada asta incat merita un pic de documentare...
De pe un vinil vechi, nea Leonte mi-a strecurat pe o caseta aproape demagnetizata o alta piesa draga lui, "Don Juan din Popa Nan" de Florentin Delmar”.
Ah, am uitat sa va spun: nea Leonte sta intr-o casa cu o curte plina de verdeata pe strada Popa Nan. Lui ii dedic reportajul care urmeaza, precum si tuturor acelora care pot porni in a reconstitui in imagini istoria unor strazi, cartiere sau orase. Pentru generatiile viitoare conteaza...Credeti-ma!

S-o luam de la inceput. Denumirea strazii este invaluita in mister. Mister aparut si ca urmare a harababurii care a aparut de-a lungul timpului in denumirea si, mai ales, redenumirea strazilor. Pe vremea lui Mircea Ciobanul (1545) stim ca Bucurestii devenisera capitala statornica a Munteniei, iar ulitele se botezau, firesc, dupa biserici („Sf. Anton“); dupa portile prin care se intra in cetate („Poarta de Sus“ si „Poarta de Jos“), dupa stabilimentele din oras („Ulita Puscariei“, „Jignita Domneasca“) dupa targuri („Ulita Targului din Nauntru“, „Targului de Sus“ legate prin „Ulita Mare“ – astazi Strada Lipscani).
Dar strazile primeau si numele breslasilor care le locuiau, iar dintre vechile denumiri unele s-au mai pastrat pana astazi: Ulita blanarilor, a selarilor, a cavafilor (cizamari), covaci (fierari), panzarilor s.a.m.d.
Henri Stahl a propus, pe vremuri, solutii literare, critice, pentru a potoli elanul redenumirii strazilor spre disperarea cetatenilor. Sa se adune toate tablitele indicand numele strazilor, sa fie duse la Primarie, iar o comisie speciala, platita pentru munca depusa, sa le clasifice dupa categorii: Istoria Romaniei, Istoria Grecilor, Oameni Ilustri, Mitologie, Astronomie, Istoria Naturala etc;
Toate tablitele dintr-o categorie sa fie asezate pe zidurile strazilor dintr-o singura zona; de exemplu in Popa Nan, mitologia, in Dudesti, insectele s.a.m.d.;
Apeland la o deductie simpla dar neargumentata documentar, sa stabilim ca la sfarsitul sec al XIX-lea strada, si chiar cartierul erau deja cunoscute sub actuala denumire.
Iar acum...la drum! Cum intri pe Popa Nan, dinspre Pache Protopopescu, te trezesti parca in alta lume. Casele, mai saracacioase sau cu „staif”, poarta aproape toate amprenta Bucurestiului de altadata, iar zona, locuita in trecut de precupetii evrei dar si romani, este dominata de case comode si curti care, pe vremuri, erau pline cu acareturi. Cladiri de la 1800 sau mai noi, case renovate sau lasate sa se naruie, fie din ignoranta, fie datorita statutului inca nerezolvat, blocuri noi rasarite peste noapte, un amestec care inca are farmec si ceva istorie. Mai jos, pe scurt, o poveste in imagini a acestei strazi.

TimeOut Bar - situat intr-o cladire construita in 1910, cu folosinta initiala de carciuma, cu o crama de degustare a vinurilor. Acum, o locanta destul de modesta, frecventata mai ales de tineri, cu preturi moderate si timp berechet de sorbit licori...
1

2


Str. Popa Nan nr. 30 (la intersectie cu strada Timpului), functioneaza „Gallery Arte XXI", cu statut privat. Galeria apartine unei talentate familii de artisti - Traian Laie, tatal, Adrian si Catalin Laie - fiii sai. „Gallery Arte XXI" prezinta lucrari din domenii ale artelor plastice contemporane ca viziuni puternic personalizate, adevarate reactii ale imaginatiei artisitice la tumultul cotidian si miturile contemporane. O mimare a sunetelor vizuale, formelor senzoriale si miscarii perpetue. Din pacate, in interiorul galeriei nu se pot face fotografii, din motive lesene de inteles.
3

4


Popa Nan nr.32 – aici si-a trait ultimii ani ai vietii marea cantareata Maria Tanase (nascuta la Bucuresti, in cartierul Caramidarii de Jos, pe 25 septembrie 1913). Nestatornica de felul ei, Maria Tanase si-a tot schimbat locuintele, iar in cele din urma s-a stabilit intr-o vila prinsa-n iedera de pe Strada Popa Nan. Tot de aceasta adresa este legata o poveste extrem de emotionanta. In 1929, pe cand avea numai 16 ani, viitoarea cantareata se indragosteste nebuneste de Costache Andreescu, medic la Spitalul Central. In urma amorului lor, Maria ramane gravida, insa Andreescu, om cu familie si reputatie, decide sa-i faca un chiuretaj. Iata ce scrie despre ce a urmat Fabian Anton: „ Cert este ca, din acel moment, Maria Tanase n-a mai putut avea copii, dar in cele din urma, potrivit impresarului sau, Maria va infia o fata, Minodora, adusa din comuna Hodoni, de langa Timisoara. Codana avea cam 17 ani, frumusica si activa ca solista amatoare angajata la orchestra „Lazar Cernescu“ din Caransebes. Instaland-o in somptuosul apartament din str. Popa Nan 32, Maria, dupa ce ii repartizeaza o camaruta, o innoieste de sus pana jos. Si proaspata „mama“ captata de implinirea supremului tel, neremarcand recea indiferenta a tarancutei, ii face, mamoasa, zulufei, rasucindu-i cateva suvite din parul balai inca netrecut prin viata, inca nechinuit de ghearele coaforilor”...
Popa Nan nr.32 a fost ultimul camin al marii artiste, in care a ramas pana s-a stins, in vara lui 1963.

5

6

7


Biserica „Popa Nan” (str.Popa Nan nr.47), - Acest sfant si dumnezeiesc lacas, purtand hramul Sfintilor Imparati Constantin si Elena, s-a zidit di temelie la anii 1910-1918, pe locul unde a fost vechea biserica Popa Nan, cea ridicata la anul 1719 si care, roasa de vreme, s-a prabusit in anul 1919. S-au osstenit si au jertfit mult pentru ridicarea acestui sfant lacas, ctitorii: protoierul Ioan Georgescu si epitropii Nita Berechet, Anghel Postelnicul, Niculae Riga si, au ajutat cu mana darnica, enoriasii. In acest lacas, s-a plamadit in anii din urma, prima transpunere a Sfintei Liturghii in limbaj mimico-gestual, pentru persoanele cu deficiente auditive.
8

9


Str.Popa Nan nr.49 - Magda Isanos (1916 - 1944, scriitor român, poeta;, prozatoare si publicista;, sotia lui Eusebiu Camilar) s-a stins din viata in casa parintilor sai, la 17 noiembrie 1944.

„Oamenii bogati au facut icoane,
catapitezme-aurite si strane,
insa Dumnezeu n-a venit
in locul astfel ingradit.
Bogatii stateau grosi, impovarati
si se uitau la sfintii frumos imbracati.
In vremea asta, Dumnezeu zbura-n copaci,
facindu-i sa-nfloreasca. Fugea la saraci,
cerindu-le mamaliga si ceapa.
Era cind cimpie verde, cind apa.
Alteori se facea mic
si s-ascundea in floarea de finic,
ori s-apuca sa creasca-n papusoaie,
s-ajute furnicile la musuroaie,
sa dea pamintului mana si ploaie”. (Dumnezeu, Magda Isanos)
10


O alta „Cruce de piatra” - Casele de toleranta din Bucurestiul interbelic functionau legal cel putin de la finalul secolului al XIX-lea. Iata ce spune istoricul Adrian Majuru: „Existau si locante clandestine prin zonele marginase, dar mai numeroase erau prostituatele care practicau clandestin. Locantele clandestine erau adesea braserii, varieteuri precum "Salata" din preajma Garii de Nord, cluburi de noapte etc. Cel mai celebru a fost „Crucea de Piatra”, dar, in afara sa, "fetele" de alt nivel financiar erau intalnite prin locuri mai putin obisnuite precum cabareturile Alhambra, Chat Noir, Moulin Rouge sau restaurantele selecte ale unor hoteluri precum Bulevard, Lido, Continental, Ambasador, Hotel de France etc. Erau apoi intermediarii precum vestitul George Talianu, ucis pe neasteptate de un birjar nervos pentru ca nu ii platise calatoria.
Cand la „Crucea de Piatra”, situata undeva intre Calea Vitan si Dristor, era razie, si asta se afla din timp, clientela se muta mai spre Hala Traian, pe Str. Popa Nan la intersectia cu Str. Tepes Voda. Localul a ars in anii 40, se pare ca rezultat al unei razbunari intre clanurile care se luptau pentru suprematie in zona. In locul sau a fost ridicata o cruce din piatra, care astazi este inconjurata de un mic scuar in care se asteapta troleibuzul, se sparg seminte si se giugiulesc seara puradeii din zona.
11


Str. Popa Nan nr. 90-92 – Universitarea Hyperion – Un bloc ceausist „invelit” in sticla, apoi o aripa complet noua...si cam atat!
12


Str.Popa Nan nr.140 - Trattoria Verdi 2 - un restaurant „varat” intr-o casa sumar renovata, dar cu o bucatarie mediteraneana demna de toata lauda.
Ca aperitive puteti incerca crostine al salmone, prosciutto e melone, carpaccio con rucola e parmigiano, mozzarella caprese sau bruschette cu diverse adaosuri. La felul principal, puteti opta pentru paste, pizza, preparate din pui, peste si vita. Printre cele mai bune: pollo gorgonzola, pollo exotico, petti di pollo alla papilotte (un fel de cordon bleu - pui cu sunca si cascaval), filetto al pepe verde, filetto funghi porcini si scalopina di maiale. La desert nu ratati un Tiramisu cum rar gasiti in Bucuresti.
13

14


Istoria acestui bloc de locuinte de pe Str.Popa Nan este foarte simpla: mai intai a fost un sediu al Cooperativei „Cartonajul”. Dupa 1990, atunci cand „baietii destepti” s-au privatizat rapid prin vestita metoda MEBO, o serie de unitati ale UCECOM si CENTROCOOP au devenit „mosii” ale unor „intreprinzatori” care au percutat rapid si pe bani putini. Apoi a fost un sediu al Partidului Muncitoresc, devenit Socialist, din Romania, in cele din urma, jumatate din perimetru a fost cedat unei cunoscute firme de constructii, care a inaltat un bloc de locuinte inghesuit intre cladirile vechi ale starzii. Se vede, aceasta„capodopera” a „dizlocat” cladirile alaturate, grav afectate de sapatura fundatiei proiectate prea aproape.
15

16


Str.Popa Nan nr.177 - Dorin Liviu Zaharia (1944-1987) afost un personaj straniu din mitologia Bucurestilor, complet inclasabil. Muzician, compozitor, rocker, hippie, poet, eseist, filozof autodidact, un creator de surprinzatoare ispravi culturale. Era poreclit „Chubby” de gastile din cartierul Popa Nan pentru modul în care îl imita pe Chubby Checker, un vestit rocker american de la începutul anilor ’60. S-au pastrat cateva opere rock, scrise de el pentru trupa Olympic ‘64 (Decameronul focului alb, Karma Kaliyuga), cateva texte de cantece folk (Vinovatii fara vina), dar si celebrul text al melodiei interpretate de Mircea Vintila „Popa Nan”. Iar casa „batranului barbos si fotograf” chiar exista, desi aripa de la strada a fost demolata. Si link-ul pentru melodie, daca doriti sa o (re)ascultati.

http://www.youtube.com/watch?v=YC0OQWG38DU
17


Sa recapitulam: avem, pe Popa Nan, case vechi, neatinse decat de vreme...
18


Case reconditionate impecabil...
19

20


Ateliere, manufacturi, depozite devalizate si parasite...
21


Case daramate in locul carora fie s-au pornit constructii dar s-au oprit....
22


Fie nu s-au finalizat de ani de zile...
23


Fie s-au transformat in tot felul de bazaruri amuzante...
24


Fie ca se darama chiar acum, pentru a lasa locul unor constructii noi....
25


Farmecul strazii Popa Nan, a ramas, din loc in loc, neatins. Inchei cu o casa careia i se potriveste, cred eu, urmatoarea „ poveste” culinara:
„Altfel, pentru precupetii care nu se uitau la de-astea si pranzeau la casa lor, in Popa Nan sau in Cutitul de Argint, si dadeau cu sictir pana si bodegii Fratii Spasici de langa hale unde era "deschis toata noaptea" (i-auzi!), tocmeau nevestele dumnealor, desculte in papuci si incinse cu pestelci pestrite, carne de vita, framantau maiaua cu ceapa si verdeturi, spargeau vreo cateva oua proaspete deasupra si mai puneau unt, ca fusese slaba vaca, saraca. O potriveau din sare si din piper negru rasnit si umplutura asta lua locul branzei, iar dovleceii se chemau acum "bostanei" si se taiau in curmezis - nu ca ceilalti - si li se facea sos gras de rosii si de smantana”.
26
· Date: 1, October, 2008 · Views: 40136 ·
Additional Info
Keywords: strada Bucuresti Popa Nan istorie
Print View


Author
Thread   Post A Reply  
ighdaniel
1, October, 2008
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Visit ighdaniel's homepage! Find more posts by this user Visit this user's gallery
foarte frumoasa istoria, am citit captivat pana la sfarsit!
  Report Post
Ildicam
2, October, 2008
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Interesanta si bine gindita prezentare, am urmarit-o cu real interes (in text si imagine)
  Report Post
cimpuducu
2, October, 2008
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Visit cimpuducu's homepage! Find more posts by this user Visit this user's gallery
Bravo domnule Tristoiu. Iti multumesc pentru aceasta plimbare pe strada Popa Nann, pe care imi doream sa o vad, imaginandu-mi fotograful ce te cunoaste dintr-o privire si batranii cu frizerul chel din fata frizeriei, de fiecare data cand ascultam aceasta piesa. Multumiri membrilor pentru toti acesti ani frumosi in care ne-au (in)cantat piesele lor minunate si, nu in ultimul rand, multumiri Florian Pittis, odihneste-te in pace si ramai... vesnic in amintirile noastre.
  Report Post
SerbanV
2, October, 2008
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Bravos, o adevărată monografie a străzii aflată la 2 stații
de mine(tramvai)..
  Report Post
adria
2, October, 2008
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Felicitari! Interesanta si frumoasa prezentare. Multumesc pentru ocazia de a vedea in imagini aceasta celebra strada, pe care o stiam doar din frumosul cantec (subscriu celor spuse de cimpuducu).
  Report Post
Mircea Marinescu
2, October, 2008
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Visit Mircea Marinescu's homepage! Find more posts by this user Visit this user's gallery
Super ! Ai facut un lucru mare aici !
Multumesc !
  Report Post

2, October, 2008
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
E clar, ai aruncat manusa. Ar fi frumos ca fiecare dintre noi sa vina in ceva timp cu reportaje asemanatoare din locurile dragi. Poate doar asa o sa ne descoperim frumusetea oraselor.
  Report Post
Dan Radu
2, October, 2008
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Multumesc tuturor pentru trecere si aprecieri: ighdaniel, Ildicam, cimpuducu, SerbanV, adria, Mircea Marinescu si lusio.
- cimpuducu - sper ca a fost o "plimbare" placuta si intr-adevar punctul de plecare l-a reprezentat melodia lui Vintila, cantata si impreuna cu "Pasarea Colibri";
- SerbanV - pai e simplu, la primavara iei tramvaiul 2 statii si poate "depanam" ceva povesti in curtea plina de verdeata. Te astept!
- adria - cum spuneam numai asa reusim sa ne cunoastem orasul...
- Mircea Marinescu - iti intorc multumirile pentru frumoasele imagini dintr-o zona pe care, vae victis, nu o cunosc deloc;
- lusio - ramane ca ea sa fie ridicata, poate o faci chiar tu primul
Mult spor tuturor!
  Report Post
Oana B.
2, October, 2008
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
excelent ! mai mult decat un fotoreportaj, mi se pare ca intreaga serie a prins viata si nu mi-a fost deloc greu sa ma intorc in timp, sa simt parfumul strazii incarcata de amintiri...frumoasa poveste ! am savurat-o de la cap la coada cu deosebita placere !
felicitari si in acelasi timp multumiri, Ion Tristoiu !
  Report Post
Dan Radu
2, October, 2008
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Multumesc Oana, bucuria mea este cu atat mai mare cu cat multi dintre cei care mi-au apreciat modesta truda, printre care te afli si tu, sunt aici cu state vechi si realizari exceptionale. Inspiratie si mult spor!
  Report Post
ioanci
2, October, 2008
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Foarte frumos!
  Report Post
HPcyclop
2, October, 2008
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Visit HPcyclop's homepage! Find more posts by this user Visit this user's gallery
Felicitari pentru idee si realizare ! Ideea o voi fura !
  Report Post
Dan Radu
2, October, 2008
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Multam de vizita si apreciere ioanici si HPcyclop.
Ce sa furi Dane, ca v-am invitat pe toti sa pornim pe strazi, pana nu se darama tot, pentru a memora istoria mai veche a acestora.
Chiar si asa va fi un furt in folosul comunitatii...
Cele bune si spor!
  Report Post
scaiualcar
8, October, 2008
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Visit scaiualcar's homepage! Find more posts by this user Visit this user's gallery
Deosebit de placuta lectura presarata cu fotografii, dar si invers: deosebite fotografiile, presarate cu cuvinte mestesugite
  Report Post
Dan Radu
8, October, 2008
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Multumesc scaiualcar pentru ca ai avut rabdare si pentru lectura...dar si pentru aprecieri. Mult spor si te mai astept!
  Report Post
dorarodion
22, July, 2014
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Un fotoportret stradal din 2014
http://artandfuntime.blogspot.ro/201...-popa-nan.html
  Report Post

Powered by: PhotoPost PHP vB3 Enhanced
Copyright 2006 All Enthusiast, Inc.


All times are GMT +2. The time now is 15:00.


Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.