Galeria Foto Apasa aici pentru inregistrare  

Register Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

  Home · Search · Register  

Home » Gallery » Calatorie « Previous image · Slide Show · Next image »

Calea_Victoriei_2
Calea Victoriei (2) – de la Lipscani la Casa Armatei

Photo Details
Ion Tristoiu


Senior member
users gallery
Calea Victoriei (2) – de la Lipscani la Casa Armatei

Continuam plimbarea pe Calea Victoriei incercand sa descoperim ce a mai ramas din Bucurestiul de alta data. Trecem de intersectia cu strada Lipscani si avansam spre B-dul Elisabeta.
Pe stanga, se afla aripa principala a “Politiei Romane” sau fosta “Prefectura”. Ridicarea cladirii “Prefecturii Politiei Capitalei” s-a facut din initiativa generalului Gabriel Marinescu. La vremea construirii, cladirea magazinului ,,Victoria’’ de azi era deja ridicata.Pe aceste locuri se afla un sir de case, printe care si cea a celebrului anticar Leon Alcalay (1848-1920), care a creat si populara colectie de carte “Biblioteca pentru toti”.
Aceste cladiri au fost demolate pentru a face loc “Casei de Moda Venus”, locul unde “cucoanele” regimului communist si o mana de cantareti si actori isi croiau toale pe comanda, inca de pe vremurile in care “hainele de gata” invadasera magazinele bucurestene.


***
Pe dreapta gasim doua pasaje care nu au suferit modificari semnificative de-a lungul timpului: “Macca” si “Villacrosse”. Ambele leaga Calea Victoriei de strada Carada si, implicit, de zona comerciala Lipscani. Constructia celor doua pasaje a sacrificat fostul hotel “Stadt Pesth”, in care functionau un mare restaurant si o vasta cafenea.Era locul in care veneau “tinerele de viata ale Bucurestiului, iar in saloanele elegante si in gradina de vara cantau si jucau artiste germane si ungare” (dupa descrierea lui C.Bacalbasa).Pasajele au fost construite pe locul cladirii subrezite a hotelului, in 1891, din initiativa arhitectului catalan Xavier Villacrosse, a politicianului Mihail Macca si a printului sarb de origine aromana Alexis Karagheorghevici, care detinea vaste proprietati in zona.


Pe partea opusa, blocul “Bijuteria”, construit in 1940, pe locul “Casei-han a Castrisoaiei”, denumit si “Palatul Nifon”, construit dupa planurile aceluiasi architect francez Gottereau pe locul unor case saracacioase si pravalii, domina frontul din dreapta al Caii Victoriei pana la intersectia cu strada Doamnei.Peste drum, chiar pe colt, un fost magazin de stofe si costume refuzate la export, care avea un mare vad prin anii 80, iar vizavi, la intersectia Caii Victoriei cu strada Eforie, se afla doua blocuri construite intre 1940-1941. Interesant este ca la sapaturile pentru fundatiile blocurilor s-a descoperit o veche canalizare din lemn de stejar, care deservea fostul palat domnesc al lui Serban Cantacuzino.
Ajungem la intersectia Caii Victoriei cu B-dul Elisabeta, un nod important al Capitalei, in care se afla cateva cladiri cu o importanta istorie.Pe stanga, dar cu fatada spre B-dul Elisabeta, se afla vestitul “Hotel Bulevard”, a carui renovare exterioara a fost terminata nu de mult. Cladirea, opera a arhitectului Alexandru Orascu, construita intre 1855-1867 pe terenul marelui ban Vintila Corbeanu, s-a numit initial “Hotelul Herdan”, dupa numele lui I. Herdan, celebrul producator de produse de panificatie, care l-a detinut numai un an, vanzandu-l apoi unei misterioase doamne Pohr (din familia bogatului florar brasovean cu acelasi nume). “Grand Hotel du Boulevard” (cum a fost rebotezat hotelul), a gazduit sau a fost frecventat de personalitati ale culturii romanesti: Constantin Brancusi, intors din Franta in 1924, Al. Kiritescu, in vremea cand scria „Gaitele“ dar si Octavian Goga, Mihail Sadoveanu si St.O. Iosif, imbiati cu bucatele fine si vinuri alese.
Memoria “Hotelului Bulevard” mai retine si alte intamplari care au marcat istoria. De pilda, in noaptea de Inviere, in 1934, 4 ofiteri din armata romană, instalati la etajul 2, in camera numarul 44, au incercat un atentat impotriva regelui Carol al II-lea care trecea pe sub ferestrele hotelului, impreună cu alaiul regal, spre Mitropolie. Incercarea a esuat, iar atentatorii au fost arestati.
Cladirea a functionat ca hotel pană prin anii ’50 ai, cand a primit o altă destinatie. In 1975 s-a decis renovarea si redarea cladirii circuitului hotelier, dar stralucirea de alta data nu a mai fost niciodata recapatata.
In coltul opus, functiona un magazin piscicol, construit pe locul unui grup de cladiri ridicate de domnitorul Serban Cantacuzino, denumite “Casele coconilor” pentru ca erau locuite de numerosii sai fii. Casa noua s-a numit “Casa Greceanu”, la etajul careia a functionat “Sfatul Negostoresc” (1930). Pe locul imobilului afectat de cutremurul din 1977, s-a construit o cladire cu cinci etaje, la parterul careia a functionat ani buni celebra “Compescaria” sau “Delta Dunarii”, un magazin alimentar intotdeauna plin ochi de bucurestenii dornici de darurile apelor...

***
Traversam B-dul Elisabeta, si ajungem pe esplanada pe care se afla impunatoarea cladire a “Cercului Militar”. Fara indoiala, constructia edificiului nu s-a realizat pe un teren viran. Pe locul “Cercului Militar” sau “Casa (Centrala a) Armatei” se afla un spatiu verde amplu in mijlocul caruia se inalta “Manastirea Sarindar”, lacas monahal ctitorit de domnitorul Matei Basarab si mentionta documentar de la 1615. Demolarea manastirii, in 1896, a creat o esplanada dominata de un grup statuar si o fantana arteziana. Proiectantul principal al “Palatului Cercului Militar National” a fost arhitectul Dimitrie Maimarolu, iar constructia propriu-zisa a cladirii a inceput in 1911 si s-a finalizat abia in 1923, lucrarile fiind intrerupte in anii primului razboi mondial. Fondurile necesare realizarii acestui impunator edificiu au fost stranse din donatii, subscriptii si cotizatii ale ofiterilor, precum si din subventii de stat si imprumuturi rambursabile.
Cele doua grupuri de scari de acces dinspre Calea Victoriei sunt monumentale, iar in mijocul lor a fost construita o impresionanta fantana arteziana, ce a fost “botezata” in anii din urma “Fantana Sarindar”.
Oarecum in constrast cu aceasta vasta constructie, chiar peste drum, deci pe partea dreapta se afla un bloc un bloc saizecist cu o arhitectura lipsita de inspiratie si personalitate: blocul “Romarta Copiilor”. Cu locuinte la cele patru nivele, blocul a gazduit la parter si subsol un magazine indragit de parinti, dar destinat copiilor.Ramanem pe partea dreapta, acolo unde se afla cu o latura pe str. Edgar Quinet, celebra “Casa Capsa”, locul de care se leaga multe povesti dar si o bogata istorie. Familia Capsa, desi nu una din elita “melionarilor” Bucurestilor, si-a pus puetrnic amprenta pe istoria orasului. Cojocarul Vasile Capsa care a avut, spun documentele vremii, 12 copii si-a trimis unul dintre fii, Vasile, la numai 14 ani sa invete meseria de cofetar la renumitul Constantin Lefteru, care avea o cofetarie la “Hanul Dedu”, de pe “Podul Mogosoaiei” de atunci. I-a trebuit un deceniu de ucenicie pentru a deslusi toate tainele meseriei. Cu ceva agoniseala, l-a tras alaturi de el pe fratele sau Anton si deschide, in 1852, tot pe “Podul Mogosoaiei” o mica pravalie peste drum de “Biserica Zlatari”, cofetaria “La doi frati: Anton si Vasile Capsa”.Dupa numai doi ani, cei doi frati isi inaugureaza a doua pravalie si un laborator. In foarte scurt timp, cofetariile “Capsa” devin o destinatie obisnuita a bucurestenilor, iar succesul aduce inca doi frati in asociere: Constantin si Grigore, ultimul cu o buna practica la Paris, dar si cu o minte agera. Practic, Grigore i-a afacerea in mainile sale, iar in 1869 devine “furnisorul Curtii domnesti”. De altfel, dupa aproape doua decenii de prosperitate, in 1886, Grigore ramane unicul patron, in aceasta calitate deschizand hotelul si restaurantul de pe actualul amplasament. Vechiul imobil, care apartinuse vornicului Slatineanu a avut la inceput un singur etaj. Dupa cumparare, in 1874, Grigore a decis sa i se mai adauge un nivel, plus cupola ca l-a transformat dintr-o casa banala intr-un hotel de lux, descris de presa straina a vremii ca fiind drept unul dintre cele mai bune hoteluri din Europa.
Peste drum, pe partea stanga, silueta mult prea masiva a “Hotelului Capitol” (fost “Hotel Louvre”), domina intersectia.Bibliografie selectiva:
Dan Berindei – Orasul Bucuresti, resedinta a Tarii Romanesti, Bucuresti 1963
Victor Bilciurescu Bucuresti si bucuresteni de ieri si de azi, Bucuresti, 1945
Ghe Crutzescu – Podul Mogosoaiei – pvestea unei strazi, Bucuresti 1986
Constantin Olariu – Bucurestiu modern-Radiografia unei prabusiri, Bucuresti 2006
· Date: 1, April, 2012 · Views: 21763 ·
Additional Info
Keywords: Bucuresti Calea Victoriei Podul Mogosoaiei
Print View


Author
Thread   Post A Reply  
Dumitru Drinovan
2, April, 2012
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Ion, bravo.
Mi-a facut o placere deosebita lectura povestilor insotite de imagini f bine luate.
Habar n-aveam de o multime de lucruri si uite, asa am ajuns sa le aflu.
Excelent materialul.
  Report Post
SerbanV
2, April, 2012
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Subscriu, mereu aflii lucruri noi despre locuri ce crezi
că le-ai descifrat..
  Report Post
Dan Radu
2, April, 2012
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Multam Dumitru, multam Serban!
  Report Post
Dumitru Drinovan
2, April, 2012
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Am vrut sa adaug ca indeobste, omul abia asteapta sa plece pe undeva ca sa faca fotografii ale acelor locuri deosebite.
In materialele prezentat de tine Bucurestiul apare ca un oras interesant plin de surprize atat istorice cat si estetice. Face pe altii sa zica, ia uite don'le, stau acolo de atata vreme ca m-am obisnuit cu el si nu-l mai vad.
Cand am pus prima oare piciorul in new york, am facut rapid 70 de filme de 24 de pozitii ceea ce la vremea aia era o performanta.
Acuma intru si ies fara sa ma mai gandesc la fotografii (aproape) deloc. E drept ca ma duc arareori pentru interes personal sau de placere.
  Report Post
Dan Radu
2, April, 2012
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
@Dumitru: Este evident ca, de cele mai multe ori, trecem prin orase pe care avem impresia ca le cunoastem fara macar sa ridicam privirea. Bucurestiul este un oras tanar, nu are istoria Parisului, ca sa nu mai vorbesc despre Roma sau Atena. Eu m-am nascut in Bucuresti si am trait o buna bucata de vreme pe Calea Victoriei (vreo 12 ani). Am revazut-o de la un capat la altul abia dupa 2005, dintr-o curiozitate. Doream sa aflu cat de mult s-a schimbat in cei aproape 30 de ani de cand am parasit-o. Atunci m-am documentat ceva mai temeinic, si cu niste insemnari despre istoria strazii am privit cladire cu cladire ridicand putin ochii de trecator preocupat de treburile cotidiene. Atunci mi-a venit idea de a incerca sa recompun, fotografic mai ales, istoria acestei strazi-simbol a Bucurestiului. Nu aveam insa nici mijloacele tehnice adecvate si nici prea multe abilitati in domeniul fotografiei. A trebuit sa mai treaca niste ani si, in sfarsit, cred, sper, ca am reusit, macar in parte, sa-mi duc la bun sfarsit proiectul, pe care il consider doar un mic exercitiu de fidelitate fata de orasul in care m-am nascut.
Evident, sunt multi pasionati ai istoriei vechi a orasului, autori de bloguri si site-uri care trateaza mai serios si in amanunt subiectul. Exista si foarte multe fotografii de epoca pe care, datorita formatului acestui site, nu putem sa le postam pentru a vedea diferentele, chiar si cele urbanistice.
Eu iti multumesc pentru gandurile tale si sper ca si continuarea sa-ti placa, mai ales ca fiind departe de tara sunt convins, ca si mine, ca ai multe nostalgii.
Multumiri si mult spor!
  Report Post
dannyb
2, April, 2012
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
desi scurta plimbarea, a fost foarte instructiva !
  Report Post
Dan Radu
3, April, 2012
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Multumesc Daniel!
  Report Post
ilacatus
3, April, 2012
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Frumos reportaj (si interesant)! Bravo !
  Report Post
decebal
3, April, 2012
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
O prezentare sprintena, frumos ilustrata, instructiva si bine inchegata! Aferim!
  Report Post
Dan Radu
3, April, 2012
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Multam Ionut & Decebal!
  Report Post
Stefan senior
21, April, 2012
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Foarte interesanta si frumoasa serie cu una dintre vestitele strazi ale Bucurestiului. Ar trebui sa fii rasplatit pentru idee, efort si propaganda in favoarea vizitarii Capitalei.
  Report Post

Powered by: PhotoPost PHP vB3 Enhanced
Copyright 2006 All Enthusiast, Inc.


All times are GMT +2. The time now is 09:25.


Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.