Galeria Foto Apasa aici pentru inregistrare  

Register Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

  Home · Search · Register  

Home » Gallery » Calatorie « Previous image · Slide Show · Next image »

SAG_00
Barcelona (Sagrada Familia) – seria 4

Photo Details
Ion Tristoiu


Senior member
users gallery
Barcelona – Sagrada Familia
***

Numele oficial al catedralei: “Temple Expiatori de la Sagrada Família”;
Autorul proiectului: Antoni Placid Gaudí i Cornet (n. 25 iunie 1852 – d. 10 iunie 1926);
Povestea de “iubire” dintre un lacas de cult si constructorul ei nu o intalnim decat la Mesterul Manole si la Gaudi. Manole a zidit-o pe Ana pentru a putea termina contructia.
Gaudi nici daca ar fi zidit 5 neveste nu ar fi putut-o termina pe parcursul vietii, estimarile initiale pentru a finaliza cea mai mare catedrala din lume fiind undeva in jurul a 2-300 de ani.
Cu umor, Gaudi ar fi comentat acest calcul al scepticilor: “Clientul meu nu se grabeste”.
Chiar daca Cel de sus a avut rabdare cu ridicarea casei ce ii este dedicata Lui dar si “Familiei Sfinte”, cu Gaudi nu a avut. La 10 iunie 1926, marele arhitect catalan s-a stins stupid, in urma unui accident de circulatie.
Absolvent al “Escola Superior d'Arquitectura” din Barcelona, Antoni Gaudi a lucrat mai intai ca ucenic la diversi arhitecti, iar dupa obtinerea licentei, in 1878, ca titular de proiect pentru cladirea Societatii Cooperative “Obrera Matronese” si prima sa casa, pentru Manuel Vicens i Montaner.
A mai proiectat si construit: “Casa Batllo” (1905 - 1907), “Casa Mila” (“La Pedrara”, 1905 - 1910), “Parc Guell” (1900 - 1914), “Colonia Guell” (1908 - 1915) si a lucrat la “Sagrada Familia intre1882 si 1926). A fost, in perioada tineretii, proiectantul lampadarerelor din “Placa Reial” din Barcelona dar a proiectat si mobilier, chiar decoratiuni interioare.
Pentru constructia “Sagrada Famila” s-a facut subscriptie publica. Proiectul era insa prea grandios pentru a fi contruit din donatii si in timp record.
Cladirea trebuia sa aiba trei fatade, reprezentand nasterea, moartea si invierea lui Hristos si optspezece turnuri mozaicate care ii simbolizeaza pe cei 12 apostoli, cei 4 Evanghelisti, Fecioara Maria si Iisus Hristos.
La moartea sa nu erau finalizate decat cripta, unul dintre turnuri, absida si fatada estica, proiectul fiind preluat de arhitectul Domenech Sugranyes, pana in 1936, cand a fost abandonat pe durata Razboiului Civil Spaniol.
Anul 2006, ultimul termen avansat in 2000 de autoritatile locale, a fost depasit de mult. Au mai fost finalizate cupola naosului si se mai lucreaza la turnul lui Iisus.
La “Sagrada” se mestereste din plin iar lumea se intreaba ce se va intampla in ziua cand vor disparea macaralele. Nu cumva va fi prea multa liniste?
Intre timp, eu, unul dintre cei 2,5 milioane de turisti care viziteaza anual “Sagrada” dupa cateva cadre, in care n-am ce si cum sa incadrez pentru ca bratele macaralelor parca se dueleaza pe cer, stau si ma gandesc la castelele de nisip pe care le construiam cu bunicul pe malul marii, picurand amestecul acela fin cu rabdare si imaginatie. Dar nu au nicio legatura…
La “Sagrada” e “lucratura”…divina!

1.


2.


3.


4.


5.


6.


7.


8.


9.


10.


11.


12.


13.


14.


15.
· Date: 18, June, 2009 · Views: 8976 ·
Additional Info
Keywords: Barcelona (Sagrada Familia) seria 4
Print View


Author
Thread   Post A Reply  
ilacatus
18, June, 2009
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Mi-e mie ciuda ca n-o s-apuc s-o vad terminata...mi-nchipui ce-a simtit Gaudi
  Report Post
SerbanV
19, June, 2009
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
minunate lucrări, inedite detalii..
și se spune că se lucra după niște schițe de mână fără planuri, planuri s-au facut abia după moartea marelui arhitect..
  Report Post
Dan Radu
19, June, 2009
Click here to see this users profile Click here to Send this user a Private Message Find more posts by this user Visit this user's gallery
Terminata s-ar putea s-o vedem Ionut, depinde de longevitate
Da Serban, planurile erau facute de mana pentru ca Gaudi se tot razgandea...
Dar planuri initiale au existat, copii exista si la Sagrada si la Pedrara...
Merci de vizita si mult spor!
  Report Post

Powered by: PhotoPost PHP vB3 Enhanced
Copyright 2006 All Enthusiast, Inc.


All times are GMT +2. The time now is 02:22.


Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.