Galeria Foto Apasa aici pentru inregistrare  

Go Back   Galeria Foto > Discutii de tot felul
Register Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 23-08-2007, 18:31
Cristi Ignatoaie Cristi Ignatoaie is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Timisoara
Posts: 232
Exclamation 2 blitz-uri la un singur hotshoe??

Pot sa conectez doua blitz-uri la un singur hot-shoe??? am blitz-ul dedicat pentru OLYMPUS E500 si unul de la socrul meu, ceva rusesc. am reusit sa il conectez pe cel vechi prin ceva cabluri improvizate! intrebarea mea este daca voi lega amandoua blitz-uri la aparat, risc sa stric ceva???
__________________
cristy
Reply With Quote

  #2  
Old 24-08-2007, 02:34
zipp's Avatar
zipp zipp is offline
Senior member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Canada
Posts: 4,002
Sincer sa fiu... nu shtiu. Dar de ce sa te complici fara rost? Adica... de ce sa legi al doilea blitz la hotshoe? Asta te limiteaza, ca spatziu de desfashurare. Ideea e ca pe cel de-al doilea, cel rusesc, sa-l faci sa declansheze odata cu cel dedicat in acelashi timp, fara ca ele sa fie legate intre ele prin cabluri. Pentru asta, ai nevoie de asha ceva: http://www.bhphotovideo.com/c/produc...nut_Slave.html

E un peanut slave, o fotocelula care se conecteaza direct la cablul blitzului nr.2. Lumina produsa de primul activeaza fotocelula, care il declansheaza pe cel de-al doilea. Eu folosesc asha ceva shi e destul de eficient. Ideea e ca nu mai ai nevoie sa cumperi blitzuri slave dedicate, ci "reciclezi" blitzuri vechi shi ieftine.
__________________
______
simtz enorm shi vaz monstruos
Reply With Quote
  #3  
Old 24-08-2007, 07:50
The Dude's Avatar
The Dude The Dude is offline
Junior member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Bucuresti
Posts: 125
Zipp, esti mare domne...De cand incerc sa rezolv si eu problemele astea. Ai idee de unde se poate procura din Romania ??...sau daca se poate ??

cristi, in teorie nu se poate intampla nimic. Pentru orice eventualitate la mine contactul la este si protejat. Ma indoiesc ca la Oly sa fie altfel.
__________________
Caci mugurul fraged dovedeste, ca moarte de-a pururi nu este...
Reply With Quote
  #4  
Old 24-08-2007, 08:06
sarpe_rom sarpe_rom is offline
Junior member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Bucuresti
Posts: 457
Nu conecta blitz-ul rusesc la camera fiindca o sa arzi camera. Blitz-urile vechi au o tensiune de declansare de la 30V in sus iar camerele "noastre" (cele noi) folosesc blitz-uri cu tensiuni de maxim 6V. Daca conectezi blitz-ul vechi la camera este doar o chestiune de timp pana cand o sa o strici.
O solutie pentru asta este: http://www.f64.ro/det.php?id=328&pid=4397
Numai bine!
Reply With Quote
  #5  
Old 24-08-2007, 09:19
The Dude's Avatar
The Dude The Dude is offline
Junior member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Bucuresti
Posts: 125
Mersi Sarpe rom.
Cat despre blitz, eu am inteles ca acel contact nu face decat sa inchida un circuit, iar ploturile lui "duc" curenti de ordinul sutei de volti. Oricum prin informatia pe care mi-ai dat-o cu chestia aia care declansaza prin simpatie, pentru mine unul conexiunea prin fir devine cu totul neinteresanta.
__________________
Caci mugurul fraged dovedeste, ca moarte de-a pururi nu este...
Reply With Quote
  #6  
Old 24-08-2007, 09:42
sarpe_rom sarpe_rom is offline
Junior member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Bucuresti
Posts: 457
Ma bucur ca am fost de ajutor. Dar totusi sa nu uiti ca acea celula foto nu ignora preflash-ul. Daca ai un flash care da un preflash inainte de cel final aceasta celula nu o sa te ajute. In acest caz o sa iti trebuiasca un dispozitiv care sa ignore preflash-ul, unul ca acesta: http://www.f64.ro/det.php?id=166&pid=3957
Numai bine!
Reply With Quote
  #7  
Old 24-08-2007, 10:17
The Dude's Avatar
The Dude The Dude is offline
Junior member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Bucuresti
Posts: 125
Ai fost de mare si real folos...Relativ recent mi-am luat un SB 800. El vine insotit de o cartulie in care sunt exemple de foto facute cu mai multe blitzuri cu filtre pe ele. Iti lasa gura apa nu alta. Iese mai ceva ca in studio cu reflectoare. Filtre am la toate flashurile, iar flashuri de toate tipurile..am si rusesti, si germane, si japoneze...sincer nu le stiu numarul....stiu ca am si unele chimice pe undeva prin pod.
Ard de nerabdare sa incerc, de aia am sa merg chiar azi sa cumpar doua bucati. Cat despre preflash, nicio problema sunt obisnuit sa lucrez cu slave. SB are si functia asta, si mai am si doua rusesti de pe timpuri in care unul era master si altul slave.
Ideea e ca si D200 are un program pentru poze cu mi multe astfel de surse, si abia astept sa il incerc si pe ala
__________________
Caci mugurul fraged dovedeste, ca moarte de-a pururi nu este...
Reply With Quote
  #8  
Old 24-08-2007, 15:31
the rookie the rookie is offline
Senior member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 5,850
Mult succes The Dude... La Nikon sint niste probleme mai "speciale" si trebuie sa stii exact ce faci, daca lucrezi cu detectoare fotoelectrice. Nu orice slave din asta merge, nu orice preflash face rau, nu orice blitz este capabil sa "ia foc" in timp util si nu orice pozitie de operare de pe aparat functioneaza corect.

Cel mai simplu este sa recurgi la declansarea cu radiofrecventa: pui un simplu emitator pe hotshoe. Acesta e capabil sa-ti declanseze cite blitzuri doresti, cu conditia sa aiba fiecare cite un releu receptor. In acest fel nu conteaza ce fel de blitzuri utilizezi, pot fi fabricate in Rusia, Tanganika sau Queen Maud...

Uite-aici: http://www.letsgodigital.org/en/1523...flash-trigger/

Last edited by the rookie; 24-08-2007 at 15:35..
Reply With Quote
  #9  
Old 27-08-2007, 07:53
The Dude's Avatar
The Dude The Dude is offline
Junior member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Bucuresti
Posts: 125
Primul lucru care trebuie spus este ca Sarpe_rom are dreptate cand zice ce zice cu tensiunile alea. Recomandarea e stricta si incalcarea ei e periculoasa rau. Eu am incalcat-o si nu am stricat nimic, insa cei de la magazin mi-au spus ca e pur o chestiune de mare noroc. Asa ca Zipp frate sa nu incerci...

Asadar am cumparat declansatoarele si am constatat ca el functioneaza perfect. SB 800 poate fi utilizat si ca slave, insa in situatia asta nu poti beneficia de programele alea ale lui de corelare cu celelalte flash-uri.
Am doua flashuri rusesti Fil 107 (unul master altul slave). Sunt foarte puternice (merg pana la 25 metrii) , insa celula slave-ului este prea putin sensibila si nu declansaza mereu atunci cand faci cu flash-ul de pe aparat. Cel mai bine m-am descurcat cu unele Uromat sau ceva (RDG). Cu filtre colorate si plasate in spatele subiectului dau niste fonduri de culoare de-a dreptul superbe.

Declansatorul optic e ieftin, rudimentar si lucrat cu picioarele. A trebuit sa desfac papucii si sa ii indrept cu un patent atat erau de strambi, insa au o sensibilitate remarcabila si isi fac treaba exemplar. Cu doua flashuri Uromat, declansatoarele astea si SB 800 ai deja un studio ambulant usor de transportat oriunde. Daca mai adaugi si cateva stative o blenda si eventual o umbrela esti deja la clasa lux...ma gandesc cu multa speranta la fotografiile in natura atunci cand nu poti controla lumina asa cum ai dori.


rookie, deocamdata ma opresc la astea, dar ce spui tu are mult sens si cred ca asa si e. Urmatoarea investitie va fi in comenzi pe radiofrecventa. Inca nu stiu cum se vor comporta slave-urile atunci cand vor primi comenzi optice in plin soare...si ma mai astept si la alte surprize.
__________________
Caci mugurul fraged dovedeste, ca moarte de-a pururi nu este...
Reply With Quote
  #10  
Old 27-08-2007, 10:47
mihailo mihailo is offline
Senior member
 
Join Date: May 2006
Location: Oltenita
Posts: 14,541
ATENTIE!!! Bliturile rusesti, desi puternice si, mai ales, solide (zdarovaia jenscina!!!) lucreaza cu tensiuni peste 70-100V la declansare si riscati sa va sara camera din mana si sa se pulverizeze! Acel FIL nu-l poti folosi pe un aparat digital (ca si celelalte, de altfel), aici se face un scimb de informatie intre blit si camera iar declansarea se face cu totul altfel. Un electronist va poate face un adaptor cu fotocelula reglabil ca distanta de receptie si imun la semnale luminoase parazite cu care puteti folosi ori ce blit vechi, la 220V sau la bateriii. Costurile nu sunt mari si se pot folosi si un milion de blizuri simultan, ba chiar mai mult! Se mai poate adapta si un slave de cea mai mica putere (din comert) in asa fel ca sa comande unul mai puternic. Va spun asta in cunostinta de cauza caci am ceva experienta in domeniu, am experimentat si folosit mult timp chestii d'astea cand inca nu se prea stia de al doilea blit. Acum am dat de belea cu preflashul dar cu ajutorul unui coleg galerist am rezolvat-o. Nu este greu iar cheltuielile sunt mult mai mici decat daca ai cumpara cateva sleve-uri din magazin. Toata chestia ramane la puterea servo-ului, asta se poate rezolva sau electronic, la fiecare in parte (si nu este greu) sau cu filtre neutre si blende.
Spun toate astea stiind ca pasiunea este mare iar buzunarul invers proportional!
Spor!
Reply With Quote
  #11  
Old 27-08-2007, 11:02
c_baias c_baias is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Tg. Mures
Posts: 220
Referitor la compatibilitatea blitz-camera foto:
- fiecare blitz are un trigger voltage (voltaj de descarcare intre bornele de la patina). Acesta poate atinge cu usurinta, la unele modele de blitz char si la 100V. Si, de ex., Canon accepta pentru digitalele lui un trigger voltage de maxim 6V. So... e doar o chestie de timp sa prajesti camera.
Mai multe detalii la: http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

Referitor la modalitati de declansare a blitzurilor mai vechi, exista scheme electrice, pe care le putem realiza chiar noi, sau, la un magazin de specialitate, contra cost. Scheme de declansare : http://forum.digitalworld.ro/index.p...ST&f=10&t=4589

P.S. in cazul in care nu e voie postare de link-uri spre alte forumuri, imi cer scuze, si rog adminul sa stearga acel link.
__________________
EOS 40D; Sigma 17-70; 430EX

Sony DSC W12
Reply With Quote
  #12  
Old 27-08-2007, 13:17
The Dude's Avatar
The Dude The Dude is offline
Junior member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Bucuresti
Posts: 125
Mihailo m-am prins de asta. Cred ca din instinct aveam o frica sa pun Filul ala la camera, dar am incercat cu altul, tot rusesc insa mult mai mic...si la fel de periculos, insa am avut noroc.

Astea mari rusesti sunt mult prea puternice ca sa ma chinui sa gasesc vreun mod de a le utiliza. Sunt foarte multumit cu Uromaturile alea redegiste. Mai ca imi vine sa mai imi cumpar unul. Acum inteleg eu de ce se zbatea un domn pe aici sa cumpere flashuri ....

Da pentru ca tot veni vorba, SB 800 are un set de filtre dintrun fel de celofan colorat. Mi-au dat doar doua, unul pentru a corecta lumina fluo, si altul pentru cea incandescenta. Chestia e ca in setul original par sa fie cu mult mai multe, si ele oricum sunt consumabile caci nu se pot reutiliza de prea multe ori..Are cineva idee de unde se pot procura din tara ???
__________________
Caci mugurul fraged dovedeste, ca moarte de-a pururi nu este...
Reply With Quote
Reply



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 11:16.


Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.