Galeria Foto  


View Full Version : 9 Sugestii pentru Fotografii Digitale (mai bune)


Dumitru Drinovan
16-03-2005, 15:55
cu speranta ca poate fi de folos cuiva


9 Tips for Great Digital Photos

1. Exclude and Simplify
The single best way to impove your images is to fill the frame. Walk closer to your subject or zoom in for tight framing for a greater sense of intimacy. To maintain high resolution, use optical zoom only, not digital zoom. If the background is cluttered, find a better angle, or move your subject. Greater reliance on close-ups and simplicity should help to improve the impact of your pictures.

2. Take Better People Pictures
Photograph people interacting, or involved in activity to make pictures more interesting. In posed portrait, strive for eye contact for a sense of intimacy and shoot from the subject's own eye level. Photograph children from their own eye level. If using flash, activate the red-eye reduction feature. Also brighten all room lights to cause subject's pupils to close down to reduce this effect

if needed, will follow

regards
DD

rosana
16-03-2005, 20:10
Eu as spune sa continui pana la 9. :)
Si daca traduci cred ca ar fi si mai bine. Sunt unii colegi de forum care poate nu inteleg engleza. :)

Dumitru Drinovan
17-03-2005, 01:02
3 flash outdoors,
Most cameras have a D-light Flash mode that will cause it to fire even in situations where the built-in computer does not consider flash necessary. Activate flash to soften facial shadows cast by a hat. Or use it to add a catchlight to the eyes in shade. In high contrast situations - with a background or bright sand, water or sky - flash can moderate the contrast level. On dark overcast days, flash can help produce richer colors while adding necessary contrast.
4 Wide Angle Distorsion,
When taking pictures of people, try to maintain a distance of about six feet. A wide angle close-up portraits shot produces distorted facial features. Zoom to the longest focal lenght available with the optical zoom lens, and move farther back for the most pleasing pictures. A similar problem occurs when you photograph buildings. It's tempting to use wide angle setting and then tilt the camera upward. This creates distorted perspective. Move farther back and use longer zoom setting.

Dumitru Drinovan
17-03-2005, 01:10
din lipsa spatiului, am scos cate ceva sa nu stric descrierile deci:
titlurile sunt:

3 Use Flash Outdoors
4 Avoid Wide Angle Distorsion

Am sa termin ciclul asta inceput, asa cum e, in original. Daca este nevoie, am sa traduc cu placere. Sa vedem insa si care este interesul colegilor, pentru subiect.


5 Control The Composition

On most digital cameras, the autofocus detection sensor is located in the center of the viewing area. Consequently, most digicam owners tend to center their subjects. But an off-center composition is more pleasing for most situations. Fortunately, most cameras include Focus Lock: as long as you maintain slight pressure on the shutter release button, focus will not change. So begin by centering your subject to focus, then reframe for a more pleasing composition.

va urma

mermelique
17-03-2005, 06:53
Pentru boboci ca mine thread-ul acesta e bine venit caci, de multe ori, nu e suficient doar instinctul pentru a face o fotografie buna.
Multumesc pentru sfaturi.

Si eu cred ca traducerea e necesara.

Dumitru Drinovan
17-03-2005, 13:46
Din neatentie am postat continuarea la varianta in engleza, ca alt thread. Nu ma pricep sa fac editing-uri spectaculoase. Cine e interesat insa, le poate gasi si asa.
Urmare a sugestiile primite, am sa postez varianta tradusa, cu scuzele ca nu sunt asa un traducator grozav.

9 SUGESTII PENTRU A FACE FOTOGRAFII DIGITALE (mai bune ca inainte) :) :)

1. Exclude si Simplifica

Cea mai buna cale sa cresti calitatea imagininilor tale este sa "umpli" cadrul (cu imaginea ce vrei s-o faci). Apropie-te de subiect sau faci zoom "in" (telephoto zoom, cresti distanta focala) pentru o incadrare mai stransa si pentru o mai mare senzatie de intimitate.
Pentru a pastra rezolutia (foarte) buna, foloseste zoom-ul optic nu cel digital. Daca ce-i in jurul subiectului apare aglomerat, gaseste un unghi mai potrivit sau (chiar) misca-ti subiectul. O mai accentuata preocupare pentru poze de aproape (close-ups) si simplitate, ar trebui sa te ajute sa faci ca impactul pozelor tale sa fie imbunatatit.

Dumitru Drinovan
17-03-2005, 16:02
2. Fa fotografii mai bune, cu oameni

Fotografiaza oameni interactionand sau implicati in activitate. Fotografiile vor fi astfel, mai interesante.
In portretul "studiat", incearca sa ai "eye contact" sa "privesti" subiectul in ochi, sporind senzatia de apropiere/intimitate si incearca sa fotografiezi de la nivelul ochilor subiectului.
Fotografiaza copiii de la nivelul ochilor lor.
Daca folosesti flash (blitz) activeaza functia de "red eye reduction" (sa nu iasa ochii rosii in imagine). De asemenea, aprinde toate luminile in incapere. Asta va face ca pupilele subiectului sa se inchida si asa efectul ochilor rosii, va diminua.

3 Foloseste flash-ul (blitz-ul si in fotografie de exterior (afara din casa).

Multe aparate fotografice au un mod numit Daylight Flash (flash/blitz de folosit ca ajutor la lumina zilei (uneori insuficienta).
Activand acel mod, blitz-ul/flash-ul va fi activat, chiar daca computerul aparatului, nu ar considera necesar.

va urma

Dumitru Drinovan
17-03-2005, 16:15
3... continuare.

Activeaza flash-ul/blitz-ul sa reduci umbrele faciale datorate unei palarii.
Foloseste flash-ul doar sa creeze o luminita in ochii subiectului, aflati in umbra.
In situatii de contrats puternic, ca nisip sclipitor, apa sau cer senin, flas-ul poate sa modereze nivelul contrastului.
In zilele innorate, flas-ul poate ajuta obtinerea de culori mai bogate in timp ce adauga imaginii, contrast.


4. Fereste-te de distorsiunea de super-angular

Fotografiind oameni, inceraca sa mentii o distanta de cca 1,8m.
Un portret facut cu s-angularul, produce distorsiuni faciale. Foloseste zoom-ul optic la distanta focala cea mai mare si paseste inapoi incercand incadrarea cea mai buna.
O problema similara se petrece la fotografiatul cladirilor. Este tentant sa folosim s-angularulsi apoi sa ridicam aparatul in sus. Asa vom obtine o perspectiva distorsionata. Mergi mult inapoi si foloseste un zoom (mai) lung, in locul super-angularului.

va urma

Dumitru Drinovan
17-03-2005, 16:25
5 Controleaza compozitia

La cele mai multe aparate digitale sensorul de autofocus, este localizat in centrul imaginii din vizor. IN consecinta, cei mai multi posesori de aparate digitale au tendinta sa centreze subiectele. Dar o compozitie cu subiectul afara din centrul imaginii este mai placuta ochiului in cele mai multe situatii. Din fericire, multe aparate includ Focus Lock, o functie la apasarea unui buton.
Atata timp cat mentii butonul de declansare jumatate de cursa, focus-ul nu se schimba. Asa ca incepe centrand subiectul in focus, apoi cu butonu semi-apasat, faci o noua compozitie si recompui si faci imaginea (fara subiect in centru).

6. Foloseste un suport solid.
Flas-ul nu poate lumina intreg orasul in pozele de noapte, chiar daca se declanseaza.
Rezultatul va fi o poza intunecoasa neclara si imposibil de corectat.
daca de-activezi flash-ul si fotografiezi tinand aparatul in mana, fotografia va fi neclara, camera se misca. Puneti-o pe un trepied sau ceva solid.

Dumitru Drinovan
17-03-2005, 17:29
7 Fotografiaza si re-fotografiaza

Fotografii folosind aparate cu film sunt indeobste ingrijorat de costul filmului si al procesarii lui. Cu un aparat digital, aceasta preocupare nu mai exista, caci imaginile care nu au iesit "Ideal", pot fi sterse cu usurinta. Exploreaza subiectul dintr-o varietate de unghiuri cu si fara flash, cu setari de zoom scurt, sau lung.
Vei afla ca nu poti sa retii din prima imagine esenta subiectului fotografiat.

8 Fereste-te de compresia excesiva.
(termenii simpli de rezolutie si compresie, banui ca nu trebuiesc explicati).

Cele mai mult aparate digitale ofera cateva optiuni pentru calitatea imaginii in reglajele aparatului.
Daca veri sa tiparesti, ai nevoie de o rezolutie de cel putin 1000x1000 pixeli pentru o fotografie in deatliu, format carte postala. Pentru marirea de 18x24cm, cea mai buna rezolutie si cea mai slaba compresie sunt recomandate.

va urma

Dumitru Drinovan
17-03-2005, 17:38
9 Foloseste Editarea, cu intelepciune

Incearca sa nu folosesti prea mult functia "sharpen" (nu stiu cum se traduce sharpen in fotografic sens) caci asa, imaginile rezultate vor fi cu multa granulatie.
Nu pierde timpul incercand sa clarifici o neclaritate data de miscare sau daca imaginea nu-i bine focalizata, pentru ca ambele incercari sunt virtual nerealizabile.
Gandeste "sculele" de finisare (din adobe sau alt program) ca pe scule nu ca substituenti pentru tehnica buna fotografica (care ar trebui aleasa inainte de apasarea pe buton).


Asta a fost tot, in simplissime formulari.
Sper ca nu au plictisit, ba poate ca ar fi si fost de folos cuiva.
Sper ca nu cer prea mult daca zic ca astept chiar sa vad discutii.

multumesc pentru atentie,
DD

Claudiu
19-03-2005, 08:59
ML (Memorarea expunerii) De pe un Pentax MZ7,functie pe care nu am folosit-o pana acum se refera la ce este prezentat la punctul 5?...
ML=stiu ca memoreaza o expunere timp de 20 sec,reincadrez si fac fotografia cu expunerea memorata anterior.Este vorba de fapt despre acel Focus Lock?Ati facut o treaba buna...Multzumim...

Dumitru Drinovan
19-03-2005, 12:59
Hey Claudiu,

Ai avut dreptate, am gasit explicatia functiei aparatului tau pe care o citez mai jos:

The memory lock function offers another quick way to adjust exposure on the subject. With a single push on the memory lock button, the camera memorizes the metered exposure value for approximately 20 seconds, allowing you to re-frame the image without having to change the exposure setting.

Deci e chiar ce e descris acolo, oadata memorata distanta si expunerea pentru subiectul tau recompui plasand subiectul altundeva decat "dead center" si apoi declansezi.

Pare un aparat plin de resurse care iti ofera atat 6 functii pregatite instantaneu pentru ceva dedicat dar ai si partea de fotografie creativa unde decizia e numai a ta.

Imi pare bine ca ti-a folosit una din sugestii. Mult noroc in continuare si cum zic bastinasii aici: Happy Shooting!

Claudiu
19-03-2005, 13:09
Multe aparate fotografice au un mod numit Daylight Flash (flash/blitz de folosit ca ajutor la lumina zilei (uneori insuficienta).
Activand acel mod, blitz-ul/flash-ul va fi activat, chiar daca computerul aparatului, nu ar considera necesar.Crede-tzi ca aparatul meu e dotat cu asa ceva.
Intreb ptr ca l-am luat la mana a doua si nu am manual complet la el ci doar ce am gasit pe ici pe colo.
Multzumesc ptr ML
Chiar nu stiam la ce e buna functzia aceea...

Dumitru Drinovan
19-03-2005, 13:44
Claudiu,
stii cum se zice, nevoia e mama intelepciunii. Am cautat si am gasit. Posed manualul aparatului tau, cca 100 pagini pdf format fierbinte descarcat de pe internet. M-am uitat in el si se pare ca ai optiunea de daytime flash. E o poveste mai lunga. Un critic englez, Mike Harris, califica MZ-7 drept un aparat cu optiuni profesionale la un pret de amatori.
Dar ca sa nu plictisim lumea cu subiecte paralele, vezi ca ai o optiune in acest mail in care imi poti scrie direct. Daca ai cablu, iti pun documentele de care ai nevoie, manualul complet al aparatului si acum vezi ca ai ce face in w-end...