Galeria Foto  


View Full Version : Curatarea lentilelor


hunter
11-12-2004, 19:34
Puteti sa imi spuneti cum va curatati voi lentilele (la aparatele foto :) )? Am incercat mai multe metode, dar nici una nu curata lentila perfect. Poate exista si niste substante speciale? Sau chiar vreun kit pentru curatare?

Augustin Kosa
27-12-2004, 16:54
Pai depinde de ce trebuie curatate... de obicei microfibra (cea folosita si pentru curatarea ochelarilor) sau pielea intoarsa de caprioara e destul. Daca este ceva mai serios (grasime, etc.), incearca cu alcool izopropilic (folosit pt. curatarea utilajelor electronice). Daca este vopsea, lac sau diluant, face-ti cruce pentru ca o sa ai o frumoasa gaura in coating...

Oricum... daca mizeria e inuntrul obiectivului (deci intre lentile), ea (obiectivul, nu mizeria) trebuie dusa la service avizat pt. curatare interna.

Sper sa fi ajutat,

Augustin

Awareness
29-12-2004, 13:17
Cred ca te-ar putea ajuta cateva pasaje din cartea "Fotografia - Ghid practic" de Peter K. Burian & Robert Caputo (National Geographic), Editura Egmont:

- Curatarea aparatului foto (pt. cele cu film):

Prezenta nisipului, prafului, scamelor, parului sau a unor bucatele de film poate duce la blocarea mecanismelor delicate sau la zgarierea filmului. Deschideti capacul din spate al aparatului foto si tineti corpul rasturnat in jos. Pentru indepartarea impuritatilor, folositi jetul de aer de la o para de cauciuc. Aveti grija sa nu atingeti niciodata mecanismul fin al obturatorului.

- Mentineti obiectivul fara pete:

Indepartati amprentele, impuritatile sau urmele de stropi de apa de pe elementul din fata si din spate. Pt. curatare, aburiti numai prin suflare usoara sau folositi o picatura de lichid de curatat lentile si o laveta de microfibra in locul celei din panza. Pt. a preveni murdarirea, acoperiti obiectivul cu un capac.

- Reducerea incarcarii electrostatice:

In conditii de umiditatea redusa, obiectivele si filtrele devin magneti pt. praf. Achizitionati de la un magazin de articole foto bine eprovizionat o perie antistatica. Cateva perieri usoare vor elimina incarcarea electrostatica ce atrage praful.

*O astfel de perie s-ar putea sa gasesti, daca esti din Buc., pe strada Covaci, la magazinele de acolo. Tot acolo s-ar putea sa gasesti si subsanta speciala pt. curatare. Daca nu, incearca la un service specializat, poate reusesti asa.

hunter
02-01-2005, 16:16
Imi cer scuze ca nu am raspuns, dar am fost plecat la munte, unde internet am doar pe wap :). Va multumesc pentru informatii si sfaturi. Mi-au fost de un real ajutor. Vroiam sa imi cumpar un obiectiv nou.