Galeria Foto  


View Full Version : "Cu pierderi / fara pierderi"???


isarescu
30-11-2004, 04:26
Am urmarit acest thread pe forum dar sincer sa fiu nu am ramas cu nici o concluzie. Aparatul meu foto salveaza fotografiile numai in format jpg. Asta ce inseamna? Ca dupa ce le dau jos trebuie sa le transform in tiff?

Si de ce trebuie "Sa nu le salvezi mereu in jpg dupa prelucrare."?
:confused:

florin_constantinescu
30-11-2004, 16:10
Formatul JPEG este un format grafic comprimat. Adica in momentul in care fisierul este generat, informatia grafica este comprimata folosind unul din algoritmii clasici, care in general comprima cu pierderi, adica la fiecare impachetare se mai elimina informatie considerata suplimentara (sau care in mod normal nu este perceputa de ochiul uman). De exemplu ochiul percepe 3-7000 de nuante de culori. Captatorii de imagine "prind" milioane de nuante (inclusiv monitoarele afiseaza asa). Normal ca informatia de culoare poate fi redusa pana la limita vizibila. Un alt exemplu este cel legat de rezolutie. Adica ochiul nu poate percepe trecerea de la un pixel la altul. Atunci se elimina informatia per pixel si prin interpolare se trece la informatia per bloc de pixeli care au proprietatea de a avea nuante foarte apropiate. Cu cat comprimi mai mult formatul cu atat blocurile sunt mai mari si mai vizibile. La orice salvare a fisierului, algoritmul de scriere a formatului JPEG comprima fisierul (chiar cu setarea la minim compresie, tot are loc o compresie). Deci este vital sa lucrezi pe un fisier necomprimat la care nu are importanta de cate ori salvezi fisierul. Asta ar fi in mare, ca sa intelegi, ca in detaiu lucrurile sunt putin mai omplicate.
Deci daca aparatul nu salveaza RAW sau TIFF atunci dupa ce descarci foto, o salvezi de exemplu TGA , lucrezi pe ea de cate ori vrei si cand ai terminat o convertesti in JPG (asta daca n-ai spatiu, ca oricum un fisier TGA este foarte mare).

isarescu
30-11-2004, 17:39
Va multumesc pt timpul acordat!