Galeria Foto  


View Full Version : Conversie format VHS la DVD/CD


cristid61
29-11-2004, 13:46
Cred ca acest subiect ar putea interesa mai multa lume. Pe mine personal ma intereseaza daca pe acesta lista (sau din afara ei...) este cineva care (contra cost evident...) realizeaza aceasta operatie. In curind aparatele video cu caseta VHS vor deveni piese de muzeu, pe de alta parte formatul DVD/CD cred ca va rezista inca ceva ani...

Pe Internet am gasit ceva anunturi cu 150.000 lei/ora inregisrare VHS, dar nu stiu cit de seriosi/de incredere sunt respectivii...

Multumesc anticipat pentru informatii,

zzz-2
30-11-2004, 22:03
Daca te straduiesti putin, poti rezolva singur problema.

La nivel acceptabil poti digitaliza semnalul de la video-player cu un tuner TV si apoi poti comprima soft fisierul rezultat.

O calitate mai buna se obtine folosind intrarea analogica a unei camere miniDV si trecerea semnalului prin convertorul analog/digital al acesteia. Semnalul digital se preia prin interfata FireWire si se comprima de asemenea soft.

floriano
30-11-2004, 22:11
Apropo de asta.. as vrea si eu ceva recomandari de soft-uri de comprimare bune.. M-am lovit de problema asta recent.. si mi-a fost imposibil sa comprim un film.. datorita dimensiunii exagerate! Ceva sfaturi?
Multumesc anticipat ;)

rosana
01-12-2004, 01:13
Eu mi-am trecut niste casete video pe dvd. Am folosit un dvd recorder al unor prieteni si au iesit foarte bine; cu ochiul liber nu se vede deosebire intre original si copie. Cele care au mers... Am avut probleme cu blank-urile. Nu toate au mers. E drept ca nici aparatul nu era cine stie ce firma. Cred ca daca ar fi fost Panasonic, nu as fi avut probleme; am auzit ca-s foarte bune, dar si pretul e pe masura. Cu aparatul folosit de mine puteai sa tragi 2 ore de inregistrare vhs pe un dvd, la calitate maxima.
Daca te hotarasti sa faci la unii, sa-ti arate mai intai o proba. Mi-e mi-au facut unii 2 dvd-uri folosind computerul si nu mi-a placut deloc cum au iesit. Cum aveam cam 20 de casete de tras, nu mi s-a parut deloc o afacere (ieseau peste 30 dvd-uri; la 300.000 bucata, fa si tu socoteala...)

florin_constantinescu
02-12-2004, 11:14
O tzara de atentie vis a vis de comprimari, codec-uri etc la digitizarea filmelor de pe casete
Aproape niciodata tranzitia de la un cadru la altul nu este brusca. Cu fiecare cadru are loc o modificare, in anumite locuri, a cadrului anterior. Asa s-a ajuns la conceptul de "Key Frame" (cadru cheie) sau "I-Frames", si "Delta Frame" (cadru diferenta) sau "P-Frames". S-a constatat ca un fisier video poate fi construit pornind de la un cadru de inceput - key frame - foarte similar cu o fotografie JPEG, si apoi prin modificari succesive aplicate acestuia. De aici si denumirea de delta frames - cadre diferenta, dupa cum am invatat cu totii la matematica semnificatia literei grecesti delta.
In practica insa, pentru a facilita cautarea intr-un fisier video, fisierul video a fost construit din serii de pachete alcatuite din key frame-uri urmate de un numar de delta frames. Altfel, cautarea intr-un fisier video ar fi presupus trecerea prin toate delta frame-urile de la inceputul filmului si pana la pozitia solicitata, lucru care ar fi echivalat cu urmarirea filmului. Problema care mai ramanea de rezolvat era de a adapta rutinele de decodificare a informatiei astfel incat aceasta sa poata fi facuta in timp real de calculatoarele medii.

Pentru a coda un fisier video ai nevoie de doua lucruri esentiale. Un editor video si un codec cu care sa faci codarea. Daca nu vrei sa umbli in lungul si in latul Internetului dupa un codec anume, poti rezolva problema mai simplu. Poti instala un pachet de codecuri, precum Nimo Codec Pack sau ACE Mega CoDecS Pack. Atentie insa, unele codecuri venite cu aceste pachete pot fi mai vechi decat cele existente la tine pe calculator si pot genera unele incompatibilitati intre versiunile de codecuri si sistemul tau.

Pentru o editare video primara, si mai precis pentru o codare a fisierelor mai vechi in economicul format Divx poti folosi mai multe editoare video. Dintre ele se distinge totusi unul aparte: VirtualDub. Dintre calitatile care il recomanda putem mentiona usurinta in utilizare si faptul ca este un exponent al curentului Open Source, deci gratuit. Programul este rezultatul muncii pe cont propriu a unui student nemultumit de optiunile pe care le avea in fata in ceea ce priveste captura si editarea video. De atunci a lucrat permanent la dezvoltarea acestui program, dezvoltand, dupa parerea multora, cel mai bun program gratuit de acest fel. VirtualDub iti permite sa deschizi fisiere de tip MPG si AVI, cu conditia ca pentru fisierele AVI sa fie instalate decodoarele care sa permita "citirea" lor.

Din meniul VirtualDub mergi la File/Open Video File, sau foloseste comanda rapida Ctrl+O. Din fereastra care apare selecteaza fisierul pe care doresti sa il codezi si apasa Open. Cand vei apasa Open, VirtualDub va face pentru fisierele MPG o scanare preliminara pentru a verifica integritatea fisierului, apoi va fi pregatit pentru operatiunea de codare. Poti sa specifici programului sa iti permita si selectarea unor optiuni avansate de deschidere a fisierului prin bifarea optiunii "Popup extended open options". Mergi apoi la Video/Compression. Din fereastra care se deschide, selecteaza din panoul din stanga codecul dorit. In cazul nostru am folosit Divx 5.0.5 Codec versiunea PRO add-ware, pentru a beneficia de optiunile suplimentare de care dispune aceasta versiune. Apasa apoi butonul Configure din dreapta paginii si vei fi dus la setarile codecului Divx.

Controlul bitrate-ului
Din fereastra Bitrate Control aparuta, poti seta bitrate-ul codarii. Acesta reprezinta numarul de biti (antentie, un octet - sau byte - are 8 biti) care vor fi alocati pentru o secunda de secventa video, adica pentru 25 de cadre pentru fisierele video in standard PAL si pentru 29,97 cadre pentru fisierele video in standard NTSC. Valoarea de la Encoding Bitrate este responsabila de dimensiunea finala si de calitatea fisierului codat.

Experimenteaza pana gasesti valoarea care da rezultatele cele mai bune. O valoare mica va duce la o dimensiune finala a fisierului mica, dar si la o calitate slaba a imaginii, pe cand una mare va duce la o calitate buna, dar si la o dimensiune exagerata. Nu poate fi precizata o valoare exacta a bitrate-ului necesar pentru a obtine o dimensiune si o calitate dorita, deoarece foarte multi factori subiectivi sunt implicati, precum rezolutia fisierului video si gradul de miscare din secventa video. Poti folosi programe de tipul "bitrate calculator", care iti indica o valoare aproximativa a acestei valori pentru a obtine un fisier de dimensiunea dorita, dar acestea nu pot prezice calitatea fisierului codat cu acest bitrate. Experienta te va invata sa aproximezi cu precizie destul de mare valorile necesare pentru a obtine un fisier cu o calitate buna a imaginii. Pana atunci, insa, va trebui sa faci mai multe incercari succesive pentru a gasi cea mai buna valoare.

Parametrii generali

Din fereastra Bitrate Control treci in fereastra General Parameters. Aici ai disponibile o serie de optiuni. Aici gasesti optiunile:

Max Keyframe interval si Scene change threshold.
Prima setare specifica lungimea maxima, in numar de cadre, a pachetului keyframe - delta frames.
A doua optiune, o inovatie a versiunilor DivX 5.0, specifica ca atunci cand schimbarea intre doua cadre este mai mare de procentul specificat, indiferent daca se indeplineste limita de la Max Keyframe interval, va fi inserat automat un alt keyframe. Acest lucru ajuta foarte mult procesorul la decodare si imbunatateste calitatea, deoarece aplicarea unui delta frame pentru scenele cu schimbari masive de continut ar ocupa si mult procesor si nici nu ar putea sa ofere o calitate prea buna a imaginii.

O alta setare importanta este:
Source Interlace. Cu acesta optiune DivX a intrat intr-o categorie foarte selecta de codecuri, ce permit si codarea fisierelor progresive dar si a fisierelor intretesute, un mod specific de codificare a imaginii video pentru televiziune. Pentru codarea formatelor MPG este necesara alegerea optiunii Encode as progressive, deoarece acest format nu permite stocarea informatiei in format intretesut. Mai poti gasi aici si alte posibilitati de setare a calitatii codarii, dar din experienta noastra efectul aplicarii lor nu are efecte semnificative asupra rezultatului. Cat despre posibilitatea de a face resize si crop, acestea pot fi facute mai rapid si cu un rezultat mai bun calitativ din VirtualDub, adaugand filtre la procesarea video.

florin_constantinescu
02-12-2004, 11:24
Profile
In fereastra Profiles poti gasi niste optiuni care afecteaza semnificativ calitatea imaginii. Pentru a putea face setarile la acestea manual, debifeaza intai casuta Choose your profile. Aceasta este destinata asigurarii compatibilitatii cu diverse playere DivX, de genul celor portabile sau Home DVD/DivX player. Acest gen de playere nu exista inca, producatorii codecului incercand sa-l impuna pe piata la ora actuala, asa ca nu are rost sa te conformezi restrictiilor impuse de aceste profile. Iata si o explicatie pe scurt a celor trei optiuni disponibile:

1. Use Quarter Pixel afecteaza finetea cu care este facuta codificarea. Pentru a fi codata, fiecare imagine este impartita intr-o grila de patrate cu dimensiunea de 16x16 puncte. In acest fel, in functie de miscarea ce are loc in cadru, o patratica de acest fel poate fi mutata cu modificari minore acolo unde se regaseste in cadrul urmator. Aceasta setare permite creare de patru blocuri virtuale intr-un ochi al grilei, permitand o redare cu mai mare acuratete a miscarii.

2. Use GMC nu spune probabil mare lucru. GMC este prescurtarea de la Global Motion Compensation. Aceasta optiune permite codificarea secventelor video complexe cu zoomuri si panoramari multe la o calitate mai buna.

3. Use Bidirectional Encoding este poate cea mai revolutionara dintre optiunile pe care le permite DivX. Aceasta introduce un concept nou pentru codecurile MPEG4 existente, numit cadre bidirectionale. Aceste permit definirea unui cadru nu neaparat ca o modificare a cadrului anterior ci ca o modificare a unui cadru ce urmeaza sa fie afisat. Conceptul, denumit B-frames, este mai vechi in teoria procesarii video digitale, dar DivX 5.0 a fost primul codec care a implementat aceasta functie. Prin aceasta tehnica codecul poate asigura o dimensiune mai mica a fisierului, sacrificand putin din puterea de procesare a calculatorului. Dupa ce ai terminat de facut toate setarile in DivX, confirma-le apasand OK atat in fereastra de configurare a DivX cat si in cea de configurare a codecului a VirtualDub.

Codarea sunetului
Fisierul video nu poate fi complet fara coloana sonora aferenta. Asa ca mergi la optiunile Audio. In mod implicit VirtualDub copiaza coloana sonora a fisierului original, dar pentru fisierele MPG, aceasta este decodata in format wave, foarte mare ca dimensiune, si inserata in fisierul rezultat. Solicita editorului video sa prelucreze si partea audio bifand optiunea Audio/Full Processing Mode.
Apoi mergi la Audio/Compression si selecteaya codecul pe care doresti sa il utilizezi. Cel mai comun este utilizat codecul MP3, dar versiunea standard cu care vine Windows-ul are anumite restrictii. De aceea va trebui sa instalezi un alt codec fara restrictii, precum Radium MP3 Codec sau Lame. Odata selectat codecul MP3, vei putea alege bitrate-ul dorit pentru codarea sunetului. Atentie insa, daca sunetul original este stereo sau are un sampling rate de 44100 Hz nu il vei putea coda decat la acesti parametri. Daca doresti schimbarea lor, trebuie sa faci setarile de rigoare in meniul de la Audio/Conversion, unde vei putea schimba sampling rate-ul sau vei putea tece sunetul in format mono. Dupa ce ai terminat aceste setari, asigura-te ca atat la Video cat si la Audio este setat modul Full Processing Mode. Apoi mergi la File/Save as AVI si indica unde vrei sa fie pus fisierul codat. Cand vei apasa OK va incepe procesul de codare a fisierului, conform parametrilor specificati de tine la Video si la Audio.

Daca doresti sa codezi fisierele MPEG2 pe care le-ai capturat cu TV-Tunerul tau, trebuie sa stii ca exista o versiune modificata a VirtualDub, numita VirtualDub MPEG2, versiune care exista datorita faptului ca VirtualDub este Open Source iar un programator a modificat codul sursa (disponibil gratuit), pentru a include suport pentru acest format.
Asta in mare.....

floriano
02-12-2004, 20:04
Va multumesc frumos pentru informatii.. e un bun inceput!