Galeria Foto  


View Full Version : Titluri.


sorinfell
09-10-2004, 22:05
Am simtit nevoia sa deschid acest topic, pentru ca in cel in care admin ne cere pareri despre modificarii, discutiile o luasera putin razna.
Deci pentu Neofitu,

sorinfell
09-10-2004, 22:09
Pentru Neofitu,
O fotografie este "gata" cind are si un titlu potivit. Sigur ca da, titlul mai necesita un efort.

neofitu'
10-10-2004, 11:09
nu, nu cred ca ai inteles ce am vrut eu sa zic in legatura cu titlul unei fotografii. voi sterge acele comentarii din topic, nu as vrea sa se inteleaga ca incerc sa poluez acest site si ma voi opri aici cu acea propunere. cu orice propunere. fiecare sa vada fotografia asa cum vrea el.
si, nu te supara, dar nu cred ca esti in masura sa-mi spui cand este o fotografie "gata". nu ca as fi eu mai bun decat tine, sper sa nu intelegi asta. poti, in schimb, sa-mi spui cand o fotografie este "gata" pt. tine, din punctul tau de vedere. aici este vorba de puncte de vedere diferite. si nu inseamna ca al tau e mai bun decat al meu si nici invers. fa lucrurile cum crezi tu si asa voi proceda si eu.
si nu cred ca e cazul sa-ti iei un usor aer superior. nu de lene am facut acea propunere, nu de lene sau lipsa de inspiratie. sau, vezi doamne, ar fi un efort pt. mine atat de mare, ca-mi pleznesc venele in cap incercand sa gasesc un titlu. nu, nu ai reusit sa prinzi ideea. cea mai buna solutie e sa faca fiecare fotografii asa cum ii dicteaza capul.

p.s.fotografia ta, "de toamna" este un bun exemplu de fotografie ce poate "trai" si fara titlu.
sorin, una e sa vezi un film in care afli cine e criminalul in primele 5 minute si alta e sa vezi un film in care afli asta in ultimele 5 minute. propunerea mea era pt. incepatori, care lasa prea mult mesajul in seama titlului. mesaj ce nu se regaseste in imagine. as putea sa fotografiez in mod banal un craniu si sa pun titlul "to be... or not to be". prin titlu fac referire la o idee, dar fotografiei ii lipsesc cateva elemente care sa faca aceeasi referire. fara titlu, nu ar fi nimic mai mult decat un craniu. atat si nimic mai mult. propunerea mea avea drept scop indemnarea incepatorilor sa includa in imaginile lor elemente in plus, in asa fel incat mesajul fotografiei sa poata fi descifrat din imagine, nu cu ajutorul titlului. este un efort mult mai mare decat gasirea unui titlu potrivit. fara titlu, practic obligi privitorul fotografiilor tale sa fie mai atent la detalii, il obligi sa incerce sa descopere singur mesajul pe care ai vrut sa-l transmiti, in loc sa i-l dai mura in gura, printr-un titlu. eu cred ca aceast efort pe care il face privitorul este foarte placut pentru el. simte ca a descoperit ceva. ar fi ca un joc. o ghicitoare. privitorul trebuie sa gaseasca raspunsul. rezolvarea unei ecuatii. daca-i dai totul mura-n gura...mesajele prea evidente nu au nimic special...parerea mea.
nu cred ca are rost sa continuam discutia mai mult de atat, hai mai bine sa ne luam aparatele si sa fotografiem ceva, ca pierdem timpul aiurea pe forum.

Coane
10-10-2004, 18:39
Eu unul sunt de acord cu ambele opinii. Ceea ce a vrut se ne transmita Neofitu este un punct de vedere mai putin considerat aici pe site.
Esenta ideii este de apreciat si nu de luat drept tabu.
Fotografia este o lucrare de arta. Deci trebuie sa fie compsa din multe elemente, detalii tehnice! Evident acele elemente pot lipsi din anumite motive volutare si constiente. Desvoltarea, experimentarea, acumularea, iesirea din normal in scop constructiv, nu cred ca se va dovedi prea negativa.
Noi nu facem altceva decat sa invatam. Poate asta este o modalitate.
Eu unul o voi considera, tinand cont ca deja imi petrec uneori intre 10-15 min. fara sa ma misc din fata computerului, incercant sa gasesc un titlu fotografiei cat mai potrivit. :D

Mai vorbim.

Narcis Virgiliu
10-10-2004, 19:06
Pace voua cititorilor,

si mie imi pare parerea lui Neofitu' destul de pertinenta, de fapt am vazut cateva zeci de fotografii aici pe site salvate de titlu' ba chiar am scris la cateva si am suparat cativa autori dar asta e.........Ideea este buna dar este dusa usor la extrema, adicatelea unora le place jazz-ul iar altora tango-ul, cam asa-i si cu titlurile , unii vor titluri iar altii nu vor......cum o sa impacam toata lumea......???

Sa fie pace !!

Narcis Virgiliu
www.narcisvirgiliu.ro
www.photovirgiliu.ro

neofitu'
10-10-2004, 20:10
cred ca titlurile vor ramane, majoritatea asta doreste si dorinta majoritatii mi se pare normal sa fie respectata. exista insa un risc in ceea priveste fotograful tanar si incepator. sa se bazeze intotdeuna pe titlu pentru a-si transmite ideea, care este foarte posibil sa nu fie rea deloc. in acest fel nu va evolua, vor fi imagini banale, cu titluri inteligente, cu idei bune. dar imaginea nu va avea nici un impact asupra privitorului. "forta" unei fotografii trebuie sa fie data de imaginea propriu-zisa. cand ea nu mai are nevoie de titlu, atunci este o adevarata fotografie. cred ca multi ar ezita sa posteze imagini, cand vad ca nu au cum sa le puna un titlu si ca fara titlu, ideea lor nu reiese din imagine. dar asta e parerea mea. desi imi place sa pun titluri, imi dau seama ca mai bine rezist acestei mari tentatii si incerc sa indrept spre adearata fotografie. sa ramana titlurile, nimic impotriva, dar ii rog pe incepatorii care au urmarit aceasta discutie, sa incerce macar o data sa faca o foto cu o idee, dar fara titlu. e provocator dar si placut in acelasi timp. macar sa incerce. succes tuturor!

sorinfell
10-10-2004, 20:53
Ce gindesti tu cand vezi o fotografie care se intituleaza 4700362 sau 02HP0071 ? Eu cred ca este o impolitete sa fie lasate astfel de "nume" fotografiilor. Subliniez, eu cred. In primul rind la asta ma refeream cind spuneam ca titlul mai necesita un mic efort. Ai sa observi de asemenea, ca o buna parte din fotografiile cu astfel de titluri nu sunt chiar "gata", si emana o oarecare superficialitate. Si dupa cum vezi, am scris din nou gata intre ghilimele, pentru ca fiecare aprecieaza dupa cum crede, si cind crede ca este gata propria fotografie. Cu siguranta ca ti-am inteles punctul de vedere, pe care ti-l respect, motiv pentru care cred ca e bine ca lcrurile sa ramana asa cum au fost si pina acum - fiecare sa faca ce vrea cu titlul.

PS "Sa-ti iei un aer usor superior" - departe de mine aceasta intenie, am multe de invatat, inclusiv de la tine. :)

zzz
10-10-2004, 23:04
Sunt de acord cu asertiunea ca un titlu nu poate salva o poza proasta. Cred insa ca un titlu potrivit ales poate potenta accesibilitatea si acceptabilitatea unei fotografii bune.

Cred ca titlul este important deoarece:

1. Trebuie sa existe un nume pentru a face referirea mai simpla la acea fotografie. Acest motiv este cel care face de altfel sa fie date nume in general tuturor operelor de arta, chiar si celor anonime, celor carora autorii nu le-au dat nume sau celor foarte vechi a caroro nume nu s-au pastrat.

2. Numele ghideaza de multe ori spre cararea care duce la descoperirea ideii. In lipsa numelui multe fotografii ar ramane nedescifrate. Gasirea substratului operei de arta (ideii) contribuie la culturalizarea privitorului (receptorului de cultura). Tineti cont de faptul ca (,) cultura se educa, se insuseste, nu te nasti cu ea si acest lucru necesita de cele mai multe ori ghidare si indrumare (chiar facuta uneori de un titlu).

3. Numele nu trebuie sa explice o fotografie, nu trebuie sa fie descriptiv (atunci e superfuu), ci trebuie sa completeze si sa imbogateasca o imagine. De multe ori un titlu poate sa se constituie intr-un micro-eseu.

4. A da nume lucrurilor materiale si spirituale tine de natura umana. A ne impotrivi acestei tendinte poate fi interesant, trendy, o fronda, dar pana la urma poate fi daunator scopului initial, acela de a face lucrurile pe masura omului, pentru ca acesta sa le poata asimila.

5. Gasirea numelui elibereaza artistul. Astfel acesta incoroneaza opera. Oricare nou-nascut isi face intrarea in lume prin botez.

tano
11-10-2004, 08:57
poate ca sunt mai mult decat subiectiv, dar ma numesc 000, locuiesc la 000, imi iau banii pe numele 000, sunt gasit la 000, am IP-ul 000, cu prietena ma intalnesc in colt la 000 cu 000 la ora 000, samd . bine ca nu sunt si contabil ...........
nu stiu altii cum sun, dar eu sunt scarbit atunci cand trebuie sa comunic prin cifre pentru a desemna o persoana sau un obiect sau un loc ...
daca tot sunt unii care nu vor sa dea un nume sugestiv unei lucrari, le recomand sa nu foloseasca cifre, ci semne de punctuatie - nici nu le poti pronunta

pace voua

neofitu'
11-10-2004, 10:06
sunt de acord cu ce a zis zzz, are dreptate. propunerea e pentru incepatori, ca un fel de tema pentru acasa. dupa ce te obisnuiesti sa faci fotografii "puternice", poti sa pui si 10 titluri la o singura fotografie. mica revolutie de pe site a fost cauzata de postarea multor fotografii slabe. eu ma adresam incepatorilor, sa incerce sa fie mai atenti. in loc sa-i iau la suturi ca posteaza mult si slab, m-am gandit sa le atrag atentia asupra expresivitatii unei imagini. pentru ca nici eu nu sunt prea breaz in fotogafie. cat despre cifre il inteleg pe tano, insa nu vedeam cum poate fi tinuta o evidenta a unor fotografii fara nume, decat prin alocarea unui numar. repet, propunerea se adresa incepatorilor care au idei, dar nu le includ in imagine ci doar in titlu. intentia a fost nu sa provoc o discutie in contradictoriu, ci sa propun o mica solutie de a scapa de imaginile foarte slabe, fara insa a-i pune la zid pe cei ce le posteaza.

eu unul voi face urmatorul lucru. la titlu voi pune un nr., si voi pune un titlu la descriere, unde multi nu se uita sau se uita dupa ce vad sau analizeaza fotografia. in felul asta sper sa reusesc sa ma testez pe mine insumi, sa vad cum e perceputa imaginea de ceilalti si in ce masura ii influenteaza titlul sau absenta lui in evaluarea imaginii. sa vad ce naiba o sa iasa...:)
este intr-adevar extrema scoaterea de tot a titlului si nu cred ca se va intampla. insa cred ca perceperea trebuie sa fie secventiala. intai imaginea si apoi titlul, care poate fi revelator, in cazul in care imaginea este prea "codificata".

pkm
11-10-2004, 13:13
Nu potzi (sau nu puteai) sa lashi titlul blank! La mine-n galerie e o fotografie care mi-a mincat zilele din cauza unei foarte simple iluzii optice: http://www.galeriafoto.com/photos/showphoto.php?photo=2560&size=big&password=&sort=1&thecat=500

Daca downloadatzi poza shi o masuratzi in PS o sa vedetzi ca titlul este cu 1 litera mai spre dreapta, nu este centrat; Din motive obscure daca centrezi titlul iese ca naiba. Da aaabsolut ca naiba! Shi cind spun asta este inclusiv varianta shi cu chenarul scris shi cu titlul dat de softul galeriei. Pina la urma am batut un titlu' ALT-255 care este "alb" in setul normal da'-mi aduc sh-acum aminte ca mi-am dorit TAAARE MULT sa pot sa am o fotografie fara titlu aici in GF!

Asha ca, daca n-ai nici o inspiratzie in materie de titlu' shi NU potzi sa-l lashi blank, cred shi eu ca sfirsheshti prin a pune 2HC2093... :)