Galeria Foto  


View Full Version : filtre. filtre?


neofitu'
17-09-2004, 08:39
de curand am facut rost de un filtru de polarizare Tiffen, care a venit cu un filtru caruia i se spune 812 sau warm polarizer. intrebarea mea este(pt. ca nu prea am timp sa fac teste in diverse conditii): in ce cazuri e bine sa combini cele 2 filtre si in ce cazuri sa nu le combini?

Narcis Virgiliu
17-09-2004, 14:36
Tu fa teste nu te lua dupa ce spune x si y, doar nu vrei sa ai vreo surpriza neplacuta, ideea este ca" warm-ul" este ptr. o culoare a pielii mai saturata, da foarte bine si atunci cand pozezi mobila in cazul in care nu ai "intensifier".......Ca sa-ti raspund direct ce se intampla cand le combini e greu de spus ptr. ca n-am incercat niciodata, dar daca ne luam dupa teorie atunci , polarizarea iti elimina stralucirea sau reflexiile, iar "warm-ul" iti satureaza culoarea pielii........Vei obtine doua efecte deodata, dar NU UITA UN LUCRU IMPORTANT sa vezi cu cate trepte deschizi mai mult diafragma daca lucrezi in manual..........

Bafta !!

P.S. Filtru "warm" nu este indicat sa-l folosesti atunci cand filmul sau diapozitivul este unul de tip "very saturate" care este conceput cu un + warm.........

pkm
17-09-2004, 22:41
Polarizorul este un mare NU in cazul panoramelor. Nu shtiu cum ai s-o scotzi la capat, daca afli sa-mi zici shi mie :) ca eu unu' n-am reushit sa "pup" doua fotografii facute cu polarizorul. Apoi cum spune shi Narcis polarizorul "maninca" o treapta de diafragma (cel putzin).

Filtrul warm este o idee buna de tot daca n-ai PS CS. Mi s-a spus ca la digitala sa nu pun warmer ca nu e cazu'. Pina sa folosesc PS-ul CS am descoperita insa ca cel putzin in cazul EOS-ului 10D shi al Olympus-ului 750 filtrul de warm e absolut bine venit! Acuma cu PS-ul CS potzi sa "aplici" orice filtru' colorat vrei tu asha ca nu mai e chiar asha de important.

Aaaa, o surpriza placuta ai sa ai cu filtrul colorat dimineatza devreme de tot shi seara in minutele dupa ce a apus soarele dar inca nu este complet intuneric; da' o sa fie fara polarizor ca deja n-ai lumina. ;)

Cu polarizorul itzi ies nori foarte frumoshi.

neofitu'
18-09-2004, 09:00
mersi mult. sa vedem ce o sa iasa....:)

Narcis Virgiliu
18-09-2004, 09:30
p.s. am uitat sa-ti spun ca polarizarea poti s-o folosesti doar cand ai lumina laterala, de fapt efectul maxim atunci il obtii si asta este si recomandarea tehnica a fiecarui producator, daca il folosesti cu lumina din spate fotografiile tale vor fi simple poze inecate de un gri ciudat.........

Sa fie pace,
Narcis Virgiliu

duke
18-09-2004, 17:25
care sunt filtrele cel mai des folosite?

10x

Coane
19-09-2004, 02:14
Traducere si adaptare din revista lunara "Popular Photography" (USA).

"4 Filters Every Photographer Must Own"

1. Polarise Filter
2. 81A Worming Filter
3. Daylight fluorescent filter
4. Skylight 1A filter / UV Haze

1. Daca ar fi sa alegi din mai multe filtre doar unul, atunci Polarizer ar fi acela. Un polarizer pote face tot: elimina reflectiile de pe geam si ale apei (dar nu de pe metal), adanceste cerurile albastre pentru a evidentia norii, si intesifica culorile atunci cand soarele este la cel mai inalt nivel. Se pirde aproximativ doua nivele din diafragma la transmiterea luminii

2. Acest filtru este util pentru a echilibra activitatea filmului pe timp de zi si a white-balance-ului pentru camerele digitale. Culorile care contin tonuri mai calde vor fi adancite iar in zilele inourate culorile capata o nuanta mai naturala. Deasemenea reduce efectul albastriu creeat de bliturile electronice si aduce nunte de "bronz" pentru persoanele cu pielea mai palida. Se pierde in jur de 1/3 din diafragma la transmiterea luminii.

3. Cantitatea medie de magenta-hued in acest filtru produce o culoare a pielii placuta si reduce in acelasi timp nuanta neplacuta de verde creeata in fotografiile fara blit sub lumina alba incandescenta. Deoarece emite un spectrum discontinuu ajustarea culorii nu va fi perfecta dar, in cele mai multe cazuri destul de buna. Se pierde aproximativ o treapta din diafragma cu acest filtru in transmiterea luminii.

4. Majoritatea fotografilor care folosesc film sau digital intrebuinteaza acest filtru (A1, UV Haze) montat in permanenta pe obiectiv impotriva prafului, nisipului, sgarieturilor, amprentelor, etc. Chiar daca efectul creeat de cantitatea foarte redusa de roz este minima, filtrul tot reduce nuanta de albastru din imaginile captate la inaltime sau desupra apei, absoabe aproape jumatate din radiatiile UV si adauga imaginii o atmosfera mai calduroasa. Un alt filtru-protector comun este UV Haze care pare incolor ochiului liber dar care absoarbe aproximativ 70% din radiatiile UV care trece prin el. Fie cu A1 sau UV Haze nu exista practic pirdere de lumina.

Daca adaptarea nu este clara sau creeaza confuzie, pe cei in masura ii rog sa intervina.

Cu stima
Coane