Galeria Foto  


View Full Version : O istorie a fotografiei (IX)


duke
01-08-2004, 22:55
O istorie a fotografiei (IX)
- continuare -

Secolul al XX-lea. Revistele si fotografia color

Pe masura ce tehnologia reproducerii fotografiilor se imbunatatea, in primul deceniu al secolului al XX-lea, o noua categorie de imagini a inceput sa faca lumea mai mica si bunurile produse de aceasta mai dorite. Rezultatul acestei dezvoltari in tehnologie a condus la nasterea revistelor illustrate.

Chiar daca multi istorici considera saptamanalele illustrate din Germania anilor 1920 (Berliner Illustrierte Zeitung si Münchner Illustrierte Presse) ca prime exemple ale revistelor moderne, o publicatie mult mai recenta a fost National Geographic. Aparuta in 1888 ca un jurnal pentru geografi, revista National Geographic s-a transformat, captand interesul a milioane de cititori, prin introducerea de fotografii in paginile sale. In 1907, mai mult de jumatate din paginile sale erau dedicate fotografiilor exotice din intreaga lume. Un lucru important de mentionat este acela ca textul era cel care insotea fotografiile si nu invers.

In 1914 National Geographic a fost una din primele reviste care au publicat fotografii color. Fotografia color era o nouatate a acelor vremuri, chiar daca aceasta idee i-a preocupat pe inventatori inca de la Talbot si Daguerre. Mai multe procedee pentru obtinerea de fotografii color au fost propuse inca din secolul al XIX-lea, dar nici unul nu s-a dovedit viabil in afara laboratorului. Un astfel de procedeu foarte promovat a fost procesul Autochrome, creat de fratii Lumière in 1904. Acesta utiliza un strat de granule de amidon colorate peste o emulsie standard alb/negru. Cand stratul monocromatic era developat dupa expunere se producea o transparenta pozitiva. Zonele transparente permiteau evidentierea bucatilor de amidon colorate corespunzator, in timp ce zonele intunecate ramaneau negre.
Cu toate acestea fotografia color a ramas in umbra pana in anii 1930 in mare parte datorita cheltuielilor considerabile si a rabdarii de care trebuiau sa dea dovada atat fotograful cat si cel care imprima fotografiile. Fotografia color a inceput sa se impuna abia din 1935, cand Kodak a inceput sa vanda filmele Kodachrome devenind o certitudine prin introducerea filmelor Ektachrome in anii 1940.

Chiar si fara culori, revistele au atras cititorii prin intermediu fotografiilor publicate. Fotografii saptamanalelor din Germania din anii 1920, si mai tarziu cei ai altor reviste asemanatoare, cum ar fi Picture Post din Anglia sau Life din Statele Unite (1930) obisnuiau sa foloseasca pentru a surprinde evenimentele ultimele aparate de fotografiat aparute, predominante fiind insa aparatele germane Leica. Stilul narativ al primilor fotojurnalisti, cum ar fi Alfred Eisenstaedt Martin Munkacsi, si Erich Salomon din Germania, sau Andre Kertesz din Paris, i-au adus pe cititori mai aproape de evenimente si i-au influentat pe cei care i-au urmat.


- va urma -

extrase din:
Encyclopaedia Britannica
Encarta Encyclopedia

traducerea si adaptarea: Duke

PS - pentru a mentine unitatea acestor articole si cel de fata va fi inclus tot la sectiunea "Stiri si evenimente"