Galeria Foto  


View Full Version : O istorie a fotografiei (VIII)


duke
07-07-2004, 23:17
O istorie a fotografiei (VIII)
- continuare -

Pictorialismul. O revolutie artistica

Raspandirea tot mai mare a fotografiilor realizate de amatori a fost intampinata cu dispret de fotografii care vedeau in aceasta o forma de arta. Un grup de fotografi, cunoscuti sub denumirea de pictorialisti a cautat sa-si separe eforturile artistice de numeroasele instantanee facute de asa-numitii “Kodakers” (utilizatori de aparate Kodak). Acesti pictorialisti preferau tehnici speciale (si dificile) care implicau camera obscura si care le permiteau un control mai bun asupra rezultatelor fotografiei. Unii dintre acestia manipulau imaginile si in afara camerei obscure, cum ar fi Gertrude Kasebier, care distorsiona sau atenua luminozitatea unor parti ale fotografiilor sale in timpul procesului de imprimare. Pictorul american Frank Eugene a adoptat o metoda mai deosebita de a prelucra fotografiile, utilizand un ac direct pe negativ pentru a zgaria si a contura umbre in jurul obiectelor fotografiate. Contrastand instantaneele vremii, compozitiile pictorialistilor favorizau simplitatea, remarcandu-se prin suprafete largi foarte inchise sau luminoase. Multi pictorialisti au adoptat aceleasi subiecte ca ale pictorilor impresionisti: peisaje in ceata, nuduri, grupuri de copii jucandu-se in natura.

Au fost deasemenea si exceptii. Americanul Fred Holland Day a devenit renumit datorita faptului ca se imbraca asemenea lui Iisus Hristos si interpreta scene biblice pe care le fotografia. Alfred Stieglitz, un lider al miscarii pictorialiste si-a folosit camera pentru a surprinde energia orasului sau natal, New York. Lucrarile sale combinau subiectele moderne, care includeau ferryboat-uri si avioane, cu stilul naturalist.

In 1902 Stieglitz a abandonat miscarea pictorialistilor constituindu-si propriul sau grup de artisti fotografi (the Photo-Secession). Alti cativa fosti pictorialisti s-au alaturat lui pentru a fonda acest nou grup. Printre acestia se numara Käsebier, Clarence White si Edward Steichen. Stieglitz a infiintat “Little Galleries of the Photo-Secession” (cunoscuta si sub denumirea de “Gallery 291” datorita adresei de pe Fifth Avenue). Aceasta galerie a avut drept scop infatisarea fotografiei ca un mediu artistic alaturi de pictura moderna si sculptura. Galeria lui Stieglitz si publicatia “Camera Work” pe care acesta a editat-o in perioada 1903-1917, l-au ajutat pe acesta sa devina o figura marcanta a noii fotografii moderne.


- va urma -

extrase din:
Encyclopaedia Britannica
Encarta Encyclopedia

traducerea si adaptarea: Duke

PS - scuzati intarzierea de la ultimul articol din serie, dar am avut cateva luni foarte aglomerate

Narcis Virgiliu
08-07-2004, 05:39
Felicitari ptr. articol, imi pare ft. reusit si vreau sa te intreb de ce nu-l introduci la rubrica "stiati ca....?" ptr. ca merge de minune.....

neofitu'
08-07-2004, 06:25
daca stie cineva un site cu o mica istorie a fotografiei in imagini, sa nu fie timid si sa ne zica si noua. ar fi super sa Vedem o istorie in imagini, dar pana atunci e buna si una scrisa.

tano
08-07-2004, 08:04
... este totusi partea a VIII-a ... undeva exista si partile anterioare ...

florin_constantinescu
08-07-2004, 14:56
O istorie a fotografiei gasiti la:
http://www.rleggat.com/photohistory/

Despre Edward Steichen gasiti la
http://www.artcyclopedia.com/artists/steichen_edward_j.html

sau despre pictorialisti si "Secesionisti" la 
http://www.getty.edu/art/collections/bio/a1816-1.html

Despre Little Galleries of the Photo-Secession gasiti
http://www.davidson.edu/academic/english/modernism/291/gallery.html

Fred Holland Day la
http://heh.ca/fhd/index.php

pkm
08-07-2004, 20:42
.... zic io.

Nu cred ca forum-ul mai face fatza. Deja se simte nevoia de "pagini HTML" adica articole in toata regula. Care trebuiesc sa poata fi organizate pe categorii (oarecum ca forum-ul) shi pentru care sa avem "intrare" din pagina principala. Forum-ul este pentru discutzii, e clar zic io ca pentru asha ceva a fost "proiectat".

Problema e, cum il convingem pe Ciprian sa faca schimbarile astea-n softu' de galerie? ;)

duke
08-07-2004, 23:18
pentru cei interesati partile anterioare se gasesc la sectiunea "stiri si evenimente"

arpipap
19-07-2004, 15:22
Ist foto in imagini

http://elmo.academyart.edu/study/ph101/Slides%20index.htm

Coane
20-07-2004, 21:07
Multam arpipap.
Este o lista foarte bogata.