Galeria Foto  


View Full Version : Spatziul gol


pkm
02-07-2004, 14:33
"Discutzia" ca sa zic asha a-nceput la mine-n galerie cu arpipap comentind despre fotografia "Model". Inainte de a posta (eventual) un reply am sa va rog sa urmaritzi comentariile din galerie: http://www.galeriafoto.com/photos/showphoto.php?photo=4104&password=&sort=1&thecat=500

Cu " " am sa marchez pasajele din comentariul lui arpipap

"Pai una la mana e ca daca nu vrei sa te afirmi in nici un mod in fotografie,ma intreb de ce atata timp pierdut domnu?"

Uite un punct de vedere interesant... adica tu vrei sa-mi spui ca daca ai fi singurul om de pe o insula sau ultimul om din lume (cu sensul de 'totzi ceilaltzi au murit'), n-ai mai face fotografie?? Ca in conditziile pe care tzi le-am descris, nu mai poate in nici un caz fi vorba de "afirmare". Afirmarea daca am intzles bine contextul, este ceva care exista doar in RELATZIE cu ceilaltzi. Dupa logica ta trebuie sa existe cel putzin o alta persoana in afara de tine ca fotografia sa aiba sens ca act, am intzeles bine?

Galerie Foto, voi ce zicetzi? Facetzi fotografie doar pentru ca vretzi sa va afirmatzi? Este fotografia un mijloc de afirmare in primul rind? Sau atzi face fotografii shi daca atzi fi izolatzi singuri pe o insula pustie sau daca atzi fi ultmul om ramas in viatza pe lume?

"Ori vrei ca prin psihologia opusului sa te cataloghezi modest in 'geniul tau' "

Inca nu m-am prins de ce spui "opusului". Chiar nu pricep... opus fatza de ce anume?

"-Inteleg.Atunci ma gindesc la tine ca si la un alt om pierdut in spatiu virtual care la 31 de ani crezandu-se om important prin moderare de forumuri ,demonstreaza o criza de personalitate.Fara familie ori prieteni reali."

Imi pare rau ca-tzi proiectezi propriile probleme asupra celorlaltzi... daca tu eshti pierdut in spatziul virtual asta nu-nseamna ca totzi sint asha sa shtii! Prieteni am slava domnului iar in materie de moderare de forum nu shtiu ce ai vrut sa spui nu de alta da Ciprian nea adminu' ( ...'traitzi!) poate confirma un fapt evident: NU SINT MODERATOR in nici un forum; daca shtiai sa foloseshti un motor de cautare in aaa... spatziul virtual ai fi vazut ce inseamna "moderator"! ;)

"Spatiul gol e decorativ in design arhitectural. Dar e o opinie de-a mea."

Eshti inca conshtient ca ce ai scris mai sus este DOAR opinia ta asha ca nu eshti pierdut in totalitate. ;)

"Si decorativ poate insemna multe printre care si fara rost."

Uite aici n-ash shti sa-tzi raspund. Poate cineva da un reply competent.

Deshi... Nu shtiu cum potzi sa faci ceva decorativ shi fara rost in acelashi timp. E ca shi cum ai spune o mincare care are gust foarte bun dar gustul ala este inutil... poate de exemplu din cauza ca o dai la porci? Adica cel receptzioneaza un ceva care este decorativ nu este in stare sa receptzioneze decoratzia? Orice comunicatzie are un emitzator, receptor, canal de comunicatzie shi limbaj. De ce este "decorativul" fara rost? Este o problema cu modul in care ai formulat (codificat) "decorativul"? Este o problema cu aaa... "canalul"? In exemplul meu cu porcul caruia-i dai shtiu eu ce mincare facuta de bucatarul francez cred ca este problema de receptor. Mai exact nu poate sa decodifice? Asha cum vad eu, "decorativ-ul fara rost" este in prmul rind problema celui care receptzioneaza nu a autorului, nu crezi? :) Da' sint curios sa aud shi ceu au ceilaltzi de spus...

"Si ma gindesc,ca primul lucru care l-ai observat in Danemarca ,daca ti-ai descoperit A-su sin maneca, sunt badaranii si ignorantii pe care parca D-zeu ii iubeste de a facut asa multi."

Cele mai raspindite elemente-n univers: hidrogenul shi prostia. :) Primul lucru care l-am observat in Danemarca a fost designul. N-am ce-i face. Imi vine greu de tot sa spun despre designerii danezi ca sint badarani sau ignorantzi. Dimpotriva, asha cum in Italia am invatzat sa maninc paste (shi numai dupa nishte luni bune...) aici am invatzat absolut din greu (luing nishte palme serioase de la designul nord-european) ca de fapt lucrurile, in materie de vizual cel putzin, nu sint deloc simple sau cel putzin nu asha cum credeam eu. :) Am stat juma de ora intr-o receptzie de hotel ca sa ma zgiesc ca prostu' la "peisaj" shi sa ma-ntrem ceee draaacu'-l face atit de interesant? Cee? Un perete alb o lampa, o masutza shi doua fotolii de un design care strigau simplitate cu totat gura! CEE? Apoi am inceput incet incet sa obsev.... da, este adevarat ca peretele era gol. Da' lampa de pe perete era pusa exact la distantza corecta fatza de coltz. Daca era mai incolo tzi-ar fi venit sa te duci sa o aranjezi... dimensiunile lampii shi ale soclului erau astfel alese incit sa cada bine cu dimensiunea spatziului de perete alb shi cu coloana din stinga! Lampa in sine un cilindru de inox shi sticla mata adica simplitatea insahsi... nu lampa-n sine era cheia problemei; Nu masutza shi fotoliile cumplit de simple (vezi Arne Jacobsen de exemplu) ci ANSAMBLUL! Ala a fost momentul in care mi-am dat seama ca am fost un idiot sa nu pun chenare la fotografii. Ca de fapt totalul poate sa conteze foarte mult. E ca shi cum ai observa ca 34567 + 237886 da un numar foarte mare shi mai ales frumos ca uite ce multe cifre are in timp ce 100000000 + 10000000 nu e cine shtie ce ca are numa zero-uri in el. Hmmm...

"Tu imi spui ceva ce apreciaza un astfel de individ.Si cei ce vor sa-i manipuleze."

Se prea poate sa ai dreaptate pina la urma. Se prea poate ca fotografia "Model" din galeria mea sa sufere de ce anume descrii tu shi anume de manipulare crasa adresata unor badarani shi ignorantzi shi eu sa fiu unu' din aia "manipulatzii". Ca sa parafrazez favoritzii tai in materie de muzica, poate ca mai putzin "mani" shi mai mult...

"Sa nu uitam ca in fond si la urma urmei o fotografie trebuie sa fie placuta ochiului ,sa prezinte o armonie,un echilibru si sa reprezinte o idee daca se poate."

Aaaa! Deci pina la urma sintem de acord. Hai sa-tzi dau un exemplu de cum vad eu problema: ai un perete gol vopsit in aaa... "crem" sau galben pai shi pe el pui un simplu dreptunghi verde pal deschis, dreptungiul este in proportziile "de aur"; asta este un caz. Celalat caz este acelashi perete vopsit in "verde spital intens" cu nishte desene-n forma de triunghiuri neregulate, cu unul din unghiuri de 17 grade shi colorate-n violet aprins; cu urme de vopsea scursa de la marginile triunghiurilor. Itzi potzi imagina ce am descris? Este vreo diferentza intre ele? Poate fi vreunul din cazuri suspectat de armonie shi echilibru? Este shi celalat caz LA FEL DE ARMONIOS SHI ECHILIBRAT? Daca potzi, incearca zic eu sa fii atent la nishte "amanunte" ca sa zic asha... la felul parshiv in care functioneaza PERCEPTZIA vizuala de fapt. In ce fel excitarea retinei cu anumite MODELE care nu au neaparat semnificatzie pentru conshtient, itzi influentzeaza deciziile estetice.

"Ori poate vrei sa iti iei un bibelou si pe urma sa te gindesti unde sa ii gasesti loc"

Depinde ce-ntzelegi prin bibelou bojeru'. :o Sint nenumarate cazuri in care am luat ceva doar din cauza ca mi-a placut ideea... ultima data am luat un modem Zyxell 2864 doar in amintirea vremurilor de demult cind ma chinuiam cu Rockwell-ul de 2400! :D E daca vrei un aaa... bibelou tehnic. Modemul merge foarte bine da' admit ca trebuie un pic de perversitate tehnica ca sa foloseshti un modem cu manual de 150 pagini majoritatea fara poze!

PS(/2) Ce mizerie! Forum-ul imi spune ca am inclus prea multe imagini in post! Ci'ca shi smiley-urile conteaza! Cum naiba?

Mir
02-07-2004, 15:42
pkm, cu arpipap am avut si eu o foarte scurta diputa pe PM, din care m-am lamurit foarte repede :D.....

Sunt de parere ca te chinui prea mult in a-i explica toate acestea...