Galeria Foto  


View Full Version : intrebare pt. cei cu experienta


neofitu'
04-06-2004, 08:18
vreau sa-mi cumpar un trepied si as vrea sa stiu ce calitati trebuie sa caut la el. intrebarea se adreseaza celor ce au ceva experienta, ca ma gandesc ca utilizand astfel de scule, s-au lovit de unele probleme. pun aceasta intrebare pt. ca la noi trepiedele (ca si camerele digitale si orice accesoriu) sunt la pret dublu fata de preturile ce se practica "afara" si daca tot dau banii, macar sa-i dau pe ceva de calitate.

beatnik
04-06-2004, 10:16
da...intr-adevar, e buna intrebarea...si eu vreau sa aud...:D

Narcis Virgiliu
05-06-2004, 05:36
Sa fie usor, robust, cu coloana cat mai lunga, si s-o poti monta si pe orizontala, obligatoriu capul detasabil.

Lider pe piata Manfrotto....

Importator firma Simus si Imatech Tehnologia Imaginii....

neofitu'
05-06-2004, 07:08
am testat piata si sunt multe modele. unela nu au bula, altele au o singura bula pentru cap, iar altele au 2 bule, pentru cap si corpul trepiedului. stiu la ce sunt bune bulele, insa chiar sunt necesare? ca ma gandesc ca nu e totusi bomba atomica. unele au 2 grade de libertate, altele 3 grade de libertate. unele sunt din fibra de carbon, altele din aluminiu. mersi anticipat.

florin_constantinescu
05-06-2004, 09:16
In plus la ce a spus Narcis:
Pune aparatul pe un trepied, slabeste frectiile si vezi daca poti manevra din mansa capul panoramic (cu aparat cu tot) foarte fin (minim 1 grad), pe orizontala si verticala, fara a se belengheni trepiedul cu totul (din suruburi, articulatii). Un trepied bun trebuie sa fie rigid, neelastic (rotirile sa se faca exclusiv din capul pan. fara sa se contorsioneze sau sa se miste din articulatii).
Bulele sunt necesare, mai ales atunci cand nu ai lumina suficienta si nu vezi prea bine, esti foarte grabit si nu poti bibili o incadratura o ora sau faci foto arhitecturala unde vei avea ocazia sa constati, in anume situatii, ca nu ai nici un reper perfect orizontal sau vertical (si nu numai la arhitectura). Da' vezi ca lichidul sa fie fluorescent.
Grade de libertate?... 3, ideea este sa poti fixa aparatul in orice pozitie visezi...
Inaltimea conteaza f. mult. As zice un minim 1,80m (plus o coloana de vreo 40cm), da' vezi si de pret...Si mai ia-ti si un trepied "de masa", de 10-15cm, pt macro, ca trepiedele clasice au inaltimea minima de vreo 30-50cm si nu le poti folosi la asa ceva...costa nimic...
Nu conteaza materialul, da' conteaza la greu marca... Si sa nu fie cu capul panoramic pe bila, ca cedeaza repede. Ranforsarile de la coloana centrala la picioarele trepiedului sunt (cred eu) necesare. Dau un plus de stabilitate.
Coloana centrala detasabila sau adaptor pt fotografiere la orizontala sunt optiuni la care te poti gandi...da' costa.
Verifici toate frectiile sa fie ferme, cremaliera coloanei sa mearga usor, picioarele sa culiseze usor la strangere sau extindere. Sa nu aiba 10 kile (daca e de teren) si sa aiba neaparat husa de transport.
A...si sa nu fie chinezesti. Au prins si aia niste apucaturi de la romani, folosesc materiale slabe care se mananca cu timpul si apar jocuri...