Galeria Foto  


View Full Version : O istorie a fotografiei (VII)


duke
20-04-2004, 00:56
O istorie a fotografiei (VII)
- continuare -

O revolutie...

In timp ce fotografia isi sarbatorea a 50-a aniversare in 1889 noi tehnologii revolutioanau aceasta tehnica. In timp ce subiectii si functiile sociale ale fotografiei erau deja cat de cat bine definite, fotografia continua sa-si pastreze o parte din acea aura magica a nasterii ei. Omul de rand era familiar cu felul in care arata o fotgrafie si probabil avea cateva fotografii acasa, dar foarte putini faceau ei insisi fotografii.

Totul s-a schimbat odata cu aparitia a doua noi inventii: aparatul foto Kodak si procesul de imprimare “halftone”. Inventatorul american George Eastman si-a perfectionat aparatul sau Kodak in 1888 si a inceput sa-l vanda sub sloganul “Tu apesi pe buton, noi facem restul”. Inventia lui Eastman a pus aparatul foto in mainile a milioane de oameni. Procesul de imprimare “halftone” perfectionat la mijlocul anilor 1890 permitea reproducerea fotografiilor sub forma unui ansamblu de puncte cu diametrul variabil. Punctele mai mari apareau ca suprafete de culoare neagra, in timp ce cele mai mici reproduceau diferite nuante de gri. Aceasta tehnica le permitea editurilor sa reproduca fotografiile cu usurinta si in mod economic. Pentru prima data un numar mare de fotografii au inceput sa-si faca aparitia in ziare, reviste si carti ieftine.

Urmand inovatiei lui Eastman un nou proces a revolutionat fotografia. Acesta (dry-plate process) inlocuia procesul mai vechi (wet-plate process) care ncesita aplicarea unei emulsii chimice pe placa pe care se realiza fotografia inaintea expunerii acesteia. Aparatele care foloseau acest nou proces erau mai mici si le permiteau fotografilor sa lucreze cu usurinta afara, fara a mai fi incomodati de trepiede sau camere obscure portabile. In 1884 Eastman a gasit o metoda de a aplica aceasta emulsie uscata pe hartie, inlocuind astfel sticla folosita pana atunci. Patru ani mai tarziu a inceput vanzarea aparatelor Kodak care veneau echipate cu un sul de film de hartie. Dar aparatele Kodak erau mai mult decat un aparat cu film de hartie. Pretul lor includea si developarea si procesarea negativelor. Astfel Eastman a reusit sa introduca ca industrie procesarea foto, precum si un nou concept in fotografie: snapshot-ul.

Acest concept, folosit initial de vantori si care insemna a trage de la sold, are atat aspecte tehnice cat si estetice. Dezvoltarea tehnologiei a facut posibila realizarea fotografiilor mai rapid, in mod spontan si cu detalii mai clare, multumita nu numai aparatelor de fotografiat portabile si mai usor de folosit dar si emulsiilor de argint mai sensibile, optica mai buna, obturatori mai rapizi si mai precisi. In cea ce priveste estetica, snapshot-ul a permis o extindere a orizonturilor fotografiei in viata de zi cu zi.

- va urma -

extrase din:
Encyclopaedia Britannica
Encarta Encyclopedia

traducerea si adaptarea: Duke