Galeria Foto  


View Full Version : O istorie a fotografie (V)


duke
04-04-2004, 22:45
O istorie a fotografiei (V)
- continuare -

Unealta stiintei si progresului social

In timp ce industrializarea a inceput sa defineasca viata secolului XIX, fotografii au inceput sa fie angajati pentru a-i exemplifica succesul. De exemplu, in 1857 fotograful Robert Howlett a fotografiat vasul cu aburi Great Eastern, cel mai mare vas al acelor vremuri, si pe proiectantul acestuia Isambard Kingdom Brunel. El i-a prezentat ca figuri eroice ale acelei epoci. In America A. J. Russell a sarbatorit terminarea caii ferate transcontinentale in 1869 cu o fotografie a celor doua locomotive cu aburi care s-au intalnit fata in fata.

Pe langa inregistrarea prin fotografie a diferitelor constructii (cai ferate, vapoare, cladiri, poduri), aceasta si-a mai dovedit utilitatea in medicina si in stiintele sociale, cum ar fi etnologia, psihologia si sociologia. Doctorii au dorit fotografii ale ranitilor din Razboiul Civil pentru a studia efectul amputarilor si a diferitelor operatii chirurgicale. Psihologii si criminalistii studiau fotografiile bolnavilor mintali si ale criminalilor in incercarea lor de a identifica o serie de caracteristici ale acestora. Domenii diverse cum ar fi biologia sau astronomia au apelat la fotografie pentru a inregistra cantitatea tot mai mare de cunostinte care aparea. Fotograful american Edward Sheriff Curtis a realizat o colectie de 20 de volume de fotografii etnografice care documentatau populatia nativa a Americii de Nord. La fel ca majoritatea fotografiilor stintifice din acea perioada si fotografiile lui Curtis au suferit de pe urma prejudecatilor sale, in acest caz o viziune foarte romantica asupra felului in care indienii ar trebui sa arate. El obisnuia sa le furnizeze subiectilor sai costume care nu erau intotdeauna autentice, iar fotografiile sale si-au pierdut valoarea lor documentara.

Dezvoltarea de camere foto mai rapide, in anii 1870, a facut ca oamenii de stiinta sa studieze in mod sistematic miscarea omului si a animalelor. In 1878 Muybridge a folosit o serie de fotgrafii ale unui cal galopand pentru a demonstra unei lumi uimite faptul ca acest animal isi ridica toate cele patru picioare de pe pamant cand alearga. El si-a dus mai departe munca realizand fotografii secventiale diferitelor miscari ale omului si animalelor. Munca sa l-a inspirat pe pictorul Thomas Eakins sa foloseasca aparatul foto pentru a-l ajuta in incercarea sa de a reprezenta miscarea in tablourile sale. Fiziologul francez Etienne-Jules Marey a urmat si el exemplul lui Muybridge si a conceput o camera speciala care ii permitea sa inregistreze fotografii secventiale pe acelasi suport. Fotografiile rezultate infatisau miscarea omului in timp si spatiu. Marey a folosit aceasta metoda pentru o mai buna intelegere a zborului pasarilor, miscarii omului si a functionarii ochiului uman. Experimentele sale au ajutat la deschiderea drumului pentru zbor, film precum si pentru antrenamentul modern al atletilor. Imaginile realizate de el au fost folosite drept modele pentru pictorii futuristi italieni de la inceputul secolului XX in incercarile lor de a zugravi viteza si miscarea.

Revolutia industriala si-a lasat amprenta atat asupra oraselor cat si a populatiei. Una din primele incercari de a documenta saracia si mizeria oraselor a fost facuta de fotograful scotian Thomas Annan, care si-a indreptat obiectivul spre strazile mizere ale orasului Glasgow in 1868. Aceste fotografii au fost realizate la cererea oficialilor orasului pentru a justifica intentiile lor de a dezvolta orasul. Fotografiile sale au fost ulterior publicate in lucrarea “Old Closes and Streets of Glascow” (1878). Un alt fotograf care a publicat fotografii similare a fost John Thomson in lucrarea “Street Life in London” (1877)

In Statele Unite, jurnalistul de origine daneza Jacob Riis a inteles ca fotografia si cuvintele au puterea de a schimba viata saracilor din New York. Si-a prezentat fotografiile la diverse conferinte si apoi le-a publicat in cartea intitulata “How the Other Half Lives” (1890). Eforturile lui Riis au contribuit la imbunatatirea conditiilor de viata pentr acesti locuitori si au initiat o campanie de utilizare a fotografiei in lupta impotriva saraciei.

- va urma -

extrase din:
Encyclopaedia Britannica
Encarta Encyclopedia

traducerea si adaptarea: Duke