Galeria Foto  


View Full Version : O istorie a fotografiei (IV)


duke
29-03-2004, 00:57
O istorie a fotografiei (IV)
- continuare -

Razboiul Civil

Razboiul Civil din Statele Unite a fost primul razboi cu adevarat documentat prin fotografie. Fotograful american Mathew Brady, care si-a deschis in 1844 un studio de fotografie la New York a inteles importanta documentarii acestui conflict si a organizat o echipa de fotografi care au acoperit diferitele fronturi de lupta. Printre fotografii din aceasta echipa se numara Alexander Gardner, care in scurt timp a lansat un proiect similar si un imigrant irlandez pe nume Timothy O’Sullivan ale carui fotografii de pe campul de lupta de la Gettysburg sunt printre cele mai infioratoare fotografii ale razboiului.

Antreprenor energic, Brady si-a propus sa se imbogateasca din vanzarea de albume cu imagini din razboiul civil. A incercat deasemenea sa-si vanda colectia de negative guvernului dupa terminarea razboiului in 1865. Nici unul din eforturile sale nu s-a bucurat de succes, iar Brady a fost nevoit sa-si declare falimentul.

O’Sullivan si un alt angajat al lui Brady, Adrew J. Russell au devenit doi dintre cei mai cunoscuti fotografi ai Vestului Salbatic, calatorind in expeditii sponsorizate de guvern prin teritoriul, in mare parte neexplorat, al frontierei dintre Missouri si California. Impreuna cu William Bell, John Hillers si William Henry a realizat imagini spectaculoase si surprinzatoare ale formelor de relief din Arizona, Colorado, New Mexico, Nevada, Utah si Wyoming in perioada cuprinsa intre sfarsitul anilor 1860 si inceputul anilor 1870.

In aceasi perioada cu aceste expeditii, dar in mod independent de aceasta data, cativa fotografi din California, printre care Careleton E. Watkins si Eadweard Muybridge au realizat imagini impresionante ale parcului Yosemite si ale orasului San Francisco. In timp ce O’Sullivan si ceilalti fotografi angajati de guvern se intorceau la Washington DC, impresionandu-i pe guvernanti cu fotografiile lor, Watkins si Muybridge realizau peisaje pe care le vindeau publicului larg in studiourile lor din San Francisco.

- va urma -

extrase din:
Encyclopaedia Britannica
Encarta Encyclopedia

traducerea si adaptarea: Duke