Galeria Foto  


View Full Version : Concurs National de Astrofotografie........


Narcis Virgiliu
08-03-2004, 21:19
I. Concurs National de Astrofotografie

ASTROFOTO 2004
Editia a III-a, Targoviste, 7-10 mai


Tematica: fotografia astronomica si atmosferica

Sectiuni
1. Fotografie tehnica
Fotografie pe timp de noapte, adica expuneri facute intre crepusculul de seara si cel de dimineata: constelatii, comete, meteori, planete, obiecte deepsky, ocultatii, eclipse, Luna, precum si orice fotografie realizata prin instrument astronomic (luneta sau telescop). Avantaj la punctaj - fotografii pe montura ecuatoriala, de durata. De asemenea, la aceasta sectiune intra si fotografie realizata pe timp de zi, la Soare, prin instrument astronomic (pete solare, eclipse, etc);

2. Fotografie artistica
Expuneri pe timp de noapte si in crepuscul: conjunctii ale Lunii cu planetele, fazele Lunii, planete si stele printre dare de nori colorati, corpuri ceresti (meteori, comete, etc) integrate in peisaj si ambient. Avantaj la punctaj - conjunctii spectaculoase si imagini "dramatice" ( exemplu: cercuri de stele printre stanci luminate de lanterna, tabara de astronomie sub dare de stele, etc...);

3. Fotografie atmosferica
Fenomene naturale si interesante (rare) pe cer, ziua sau noaptea: rasarituri, apusuri, curcubeu, halou (la Soare sau la Luna), diverse tipuri de nori, fulgere, aurore, etc... Avantaj la punctaj - fotografiile de tinuta artistica, seturi de imagini cu fenomenul respectiv, imagini spectaculoase, fenomene rare, etc;

4. Fotografie montaj
Montaje, trucaje, colaje pe teme astronomice, realizate din fotografii apartinand autorilor montajului, obtinute prin expuneri multiple pe film, in laborator sau prin procesare computerizata (exemplu, grupul membrilor expeditiei Leonide 2002 suprapus pe o imagine a unui meteor Leonide).

Din necesitatea extinderii astro-foto-poeziilor romanesti de un singur autor, toti participantii la concurs sunt invitati (dar nimeni nu este obligat sa faca aceasta!) sa adauge fotografiilor trimise si cate un scurt gand poetic, care va fi expus sub fotografie. Va rezulta astfel si un concurs paralel de astro-foto-poezie, pentru care se vor decerna premii speciale onorifice de tineret la acest eveniment, urmand ca Premiul National pentru Astro-Foto-Poezie sa fie decernat la sfarsitul anului, in cadrul ultimei gale a Festivalului de Cosmopoezie.


Participanti
La concurs pot participa tineri din toata tara, cu varsta cuprinsa intre 15 si 29 de ani. De asemenea, pot participa si persoane cu varsta peste 29 de ani, pentru acestea instituindu-se un premiu special.

Premii
Vor fi oferit cate un premiu si o mentiune pentru fiecare sectiune din concurs.
In functie de numarul participantilor si de calitatea lucrarilor se pot institui si premiile generale 1, 2 si 3 pentru cei care se evidentiaza prin rezultate la mai multe sectiuni si daca este necesar si marele premiu de astrofotografie.
De asemenea, exista si posibilitatea ca unele premii sa nu fie acordate daca nu se intrunesc conditiile de calitate a lucrarilor participante la sectiunile concursului.

Va exista un premiu special, oferit celui mai bun participant cu varsta peste 29 de ani.

Organizatorii fac eforturi pentru a asigura premii in valoare de cca. 30.000.000 lei, in bani si produse.

Inscrieri
Inscrierile in concurs se fac prin trimiterea formularului de inscriere si a fotografiilor, in perioada 15 februarie - 15 aprilie 2004 (data postei), la adresa: Valentin Grigore, CP 14, OP 1, Targoviste 130170, judetul Dambovita, cu mentiunea "Pentru concursul ASTROFOTO 2004".


Regulament de participare

a. Fotografiile color sau alb/negru vor avea dimensiunea de 15x21 cm, cu exceptia seturilor prezentand imagini succesive ale unui fenomen care pot fi si de dimensiunea 13x18 cm. Pe spatele fiecarei fotografii, in coltul din stanga sus, vor fi trecute cu marker permanent subtire (nu cu creion, pix sau cerneala) numele autorului, sectiunea la care concureaza si nr. fotografiei. In cazul imaginilor succesive (set) ale unui fenomen, se va trece numarul imaginii din numarul total de imagini ale setului (ex. in cazul unui set de 6 imagini ale unei eclipse totale de Luna realizate prin telescop: Sectiunea Fotografie tehnica, foto nr.3/6, adica a treia imagine dintr-o serie de 6 imagini).
Apoi fiecare participant va intocmi o anexa, unde va nota:

Date despre concurent: numele si prenumele concurentului, adresa exacta a domiciliului, nr. de telefon si adresa de e-mail, facultatea, organizatia si/sau institutia (daca este cazul), data nasterii, seria si nr. cartii de identitate;
Numarul, subiectul fotografiei, localitatea, locul sau zona unde a fost realizata si sectiunea la care concureaza;
Datele tehnice ale fotografiei: ziua, luna, anul, ora (UT-Universal Time) la care s-a facut/inceput expunerea, durata expunerii in minute si secunde la expuneri prelungite ghidate sau neghidate, perioada expunerii (in cazul expunerilor la meteori), timpul de expunere si diafragma folosita. In cazul meteorilor, se vor indica momentul aparitiei acestora si curentul din care fac parte, daca e posibil;
Datele despre aparatul folosit: numele (marca) aparatului foto si a obiectivului, distanta focala si deschiderea maxima a diafragmei sau, dupa caz, a instrumentului astronomic prin care s-a realizat fotografia;
Tehnici suplimentare folosite la realizarea imaginii (ex, folosire flash, etc);
Datele despre filmul folosit: tipul si sensibilitatea; Mentiuni speciale: la sectiunea Fotografie tehnica se va indica si centrul campului sau cea mai stralucitoare stea din imagine. In cazul sectiunii Fotografie montaj, se vor oferi datele necesare pentru fiecare fotografie care face obiectul montajului, precum tehnica utilizata si programul in care au fost procesate imaginile (ex. CorelDraw 9, Adobe Photoshop 5.5, etc); de asemenea, pot fi oferite alte informatii considerate relevante in realizarea fotografiei, care pot fi utile Comisiei de examinare;
Anexa va fi semnata de catre concurent; Datele tehnice complete vor atrage puncte la notare, pe cand lipsa unora dinte ele va duce la depunctare. Anexa cu datele fotografiilor va fi inclusa intr-un plic mic, care va fi introdus impreuna cu fotografiile intr-un plic format A5 sau A4. Acesta va fi depus la sediul SARM din Targoviste sau va fi expediat prin posta la adresa si in conditiile mentionate mai sus.
b. Fiecare participant se poate inscrie in concurs cu maximum 5 fotografii sau seturi de fotografii pe fiecare sectiune. In cazul in care imaginile prezinta evolutia unui fenomen (ex. fazele unei eclipse de Soare sau de Luna, ocultatia Luna-Saturn, etapele unui apus de Soare, evolutia unei aurore boreale, etc), fiecare succesiune de imagini (set) va intra in concurs si va fi notata ca o singura imagine (rezulta deci ca pot fi trimise maximum 5 seturi de imagini pe sectiune).
Fiecare imagine din setul respectiv va primi 1 punct din oficiu (cu alte cuvinte, un concurent care are un set de imagini ale evolutiei unui fenomen va primi mai multe puncte decat daca ar fi avut o singura imagine). La toate sectiunile se accepta seturi de imagini.

c. Fotografiile cu datele principale incomplete nu vor intra in concurs. De asemenea, nu sunt admise in concurs fotografiile care au mai fost prezentate la primele doua editia ale concursului ASTROFOTO (Barlad 2000 si Targoviste 2002) sau care au castigat vre-un premiu la alte concursuri fotografice din tara sau strainatate.

d. Toate lucrarile vor trece prin faza de selectie inainte de a intra in concurs.

e. Fotografiile inscrise in concurs nu vor fi inapoiate autorilor, ci vor ramane la dispozitia organizatorilor pentru a fi folosite cu diverse ocazii in organizarea unor expozitii sau actiuni educative, publicate in mass-media sau prezentate in materialele promotionale ale ASTROFOTO. In toate aceste cazuri, numele autorilor va fi mentionat alaturi de lucrari. Drepturile de autor raman exclusiv in posesia autorilor, fotografiile neputand fi folosite pentru obtinerea de foloase materiale pentru organizatori sau terti.

II. Expozitie internationala de fotografie astronomica si atmosferica

Intentionam organizarea, ca si la editia precedenta, a unei expozitii internationale de fotografie tematica. Toti cei care poseda imagini interesante (astronomice sau atmosferice, compozitii, calatorii/proiecte tematice, observatoare, etc) sunt invitati sa participe cu exponate la aceasta expozitie care va fi deschisa publicului larg si va fi promovata in presa. Se primesc contributii la expozitie pana la data de 30 aprilie 2004, folosind aceleasi coordonate ca si la concurs.


III. Workshop de fotografie astronomica

Ca si la editia trecuta, dupa decernarea premiilor intentionam organizarea unui workshop de astrofotogafie, la care pot lua parte toti cei inscrisi la ASTROFOTO 2004. Cei care vor sa sustina ateliere sunt rugati sa ne contacteze.

Ptr. mai multe det. vezi: http://www.sarm.ro/astrofoto2004/

Contact:
Valentin Grigore
Tel: 0245-213851, 0722-829034
E-mail: president@sarm.ro, sarm@romwest.ro

tano
09-03-2004, 14:58
felicitari Narcis pentru aceasta postare