Galeria Foto  


View Full Version : O istorie a fotografiei (I)


duke
08-03-2004, 01:09
O istorie a fotografiei (I)

Origini

Fotografie: metoda de a inregistra imaginea unui obiect prin actiunea luminii asupra unui material sensibil. Cuvantul fotografie inseamna “a desena cu lumina”, fiind derivat din grecescul photos (lumina) si graphein (a desena) si a fost utilizat pentru prima data in 1839 de omul de stiinta John F.W. Herschel.

Chiar daca tehnologia este relativ recenta, originile fotografiei se regasesc intr-o tehnica artistica cunoscuta sub denumirea de perspectiva unui singur punct sau perspectiva liniara, care a fost dezvoltata la inceputul anilor 1400. Aceasta tehnica le-a oferit pictorilor o metoda de a reprezenta spatiul tridimensional pe o suprafata plana.

In secolul al XVI-lea multi artisti utilizau un dispozitiv denumit camera obscura care ii ajuta sa reprezinte spatiul utilizand perspectiva unui singur punct. Aceast dispozitiv consta dintr-o cutie cu o gaura mica pe una din fete si un panou de sticla pe fata opusa. Lumina care patrundea prin aceasta gaura proiecta o imagine pe ecranul de sticla, pe care artistul putea cu usurinta sa o traseze cu mana. Artistii au remarcat in curand ca puteau obtine imagini mai clare utilizand o mica lentila in locul gaurii respective. Printre artistii renascentisti care au utilizat aceasta camera obscura se numara si Michelangelo si Leonardi da Vinci.

Deasemenea, esential in dezvoltarea / inventarea fotografiei a fost cunoasterea sensibilitatii la lumina a unor diferite materiale. Cu mai bine de 2000 de ani inainte de inventarea camerei obscure, vechii fenicieni cunosteau faptul ca o anumita specie de melc (purpura) lasa in urma sa o dara galbena care devenea purpurie sub actiunea luminii. In secolul al XVIII-lea un profesor german de anatomie, Johann Heinrich Schulze, a observat ca sarurile de argint se innegreau cand erau expuse luminii. Cu toate acestea, el nu a avut ideea de a face fotografii utilizand acest fenomen. Aceasta inovatie cerea talentul unor generatii ulterioare de oameni de stiinta.

Pe la 1800 un tanar chimist englez, Thomas Wedgewood, a reusit sa realizeze imagini ale unor frunze pe bucati de piele tratata cu saruri de argit. Totusi, el nu a reusit sa gaseasca o metoda de a opri efectul de innegrire si in cele din urma imaginile sale dispareau treptat si deveneau negre. Si incercarile sale de a capta imaginile afisate de camera obscura s-au soldat cu esec. Pentru nasterea fotografiei doua descoperiri mai erau necesare: o modalitate de a combina camera obscura cu materialele sensibile la lumina si o metoda de a face permanenta imginea rezultata.

- va urma -

extrase din:
Encyclopaedia Britannica
Encarta Encyclopedia

traducerea si adaptarea: Duke