Galeria Foto  


View Full Version : Cum e cu RAW la Canon EOS 10D?


pkm
05-11-2003, 00:04
... Canon EOS 10D. Potzi sa stochezi pozele pe card la diverse nivele de compresie sau RAW. Acuma dupa mintea mea un RAW de 3000x2000 ar trebui sa ocupe 20MB cel putzin; de ce ar fi pe camera mai mic decit pe disk salvat TIFF din Photoshop? Shtiu ca TIFF-ul are compresie loseless. Spre marea mea uimire desi un JPEG cu acelashi numar de pixeli ocupa intre 2 si 3MB un RAW ocupa intre 6 si 7MB. Dupa ce am injurat Canon-ul pentru gluma de a nu publica formatul RAW-ului respectiv si faptul ca EOS-ul NU este vazut ca drive (de ce naiba?) am zis bine hai sa vedem ce si cum. Vine cu un utilitar de convertit RAW-urile de Canon in TIFF. Tzac pac, alea alea ... jale! Daca zoomez pina se vad pixelii, TIFF-ul convertit din RAW, dincolo de faptul ca arata ca naiba la culori si restu (am acceptat asta) prezinta un "model" tipic de JPEG la ashezarea pixelilor! Sa mor si alta nu. Unde greshesc?

... na, ca nu shtiu cum sa pun in post-ul asta din forum poze. Trebuiesc incluse-n galeria mea si sa le linkez? :-s

Dupa cite vad eu pina acum, RAW-ul de la Canon-ul EOS 10D este de fapt un caz particular de compresie CU PIERDERE si nu efectiv pixelii de la traductor. Chiar nu vad cum ar face ei o minune de compresie loseless ca LZW-ul e inventat de ceva ani si nu mai ai ce sa scotzi din el oricit de mare ai face dictzionarele algoritmului. Shtie cineva sa ma descurce?

DjVu
05-11-2003, 10:00
RAW-ul de la Canon este format proprietar. Fisierul este o copie fidela a informatiei obtinuta de pe senzor. Senzorul nu tine valorile in forma RGB pentru fiecare pixel ci are pixeli R, G, B.
Ex:
RGRGB
BRGRB si asa mai departe. Fisierul RAW contine informatiile despre intesitate, fiecare pixel este codat pe 10biti. Este comprimat lossless folosind LZW. In momentul transformarii in TIFF fiecare pixel este obtinut prin interpoarea informatiilor din fisierul RAW. Se obtine un fisier de aceasi dimensiune (in pixeli).
in primul caz ai 10x3000x2000 biti in al doilea ai 24x3000X2000 biti.
uite un ink despre asta:
http://www.colorshots.com/cs101e/html/tipps_raw.html
sper sa te ajute.

pkm
05-11-2003, 22:58
Originally posted by DjVu
RAW-ul de la Canon este format proprietar. Fisierul este o copie fidela a informatiei obtinuta de pe senzor. Senzorul nu tine valorile in forma RGB pentru fiecare pixel ci are pixeli R, G, B.
Ex:
RGRGB
BRGRB si asa mai departe.

Aaaahaaa! Eee da, la asta nu m-am gindit.


Fisierul RAW contine informatiile despre intesitate, fiecare pixel este codat pe 10biti. Este comprimat lossless folosind LZW. In momentul transformarii in TIFF fiecare pixel este obtinut prin interpoarea informatiilor din fisierul RAW. [...] uite un ink despre asta:
http://www.colorshots.com/cs101e/html/tipps_raw.html
sper sa te ajute.

Da' stai asha un pic. 6.3 milioane ce sint pina la urma? Numarul de benzi de culori diferite sau numarul de pixeli rezultatzi? Adica, are 18 mil de pixeli de culori primare din care "deduce" 6 mil sau sint 6 mil cu totzii si din ashtia deduce tot 6 mil de pixeli reali? Ca nu rezulta clar din link-ul de l-ai trimis.
.

DjVu
06-11-2003, 10:54
in RAW ai 6.3 milioane de pixeli R, G sau B. In tiff iti ies tot 6.3 milioane pixeli dar fiecare pixel este (RGB).

DjVu
09-11-2003, 15:40
uite un soft care face conversie din RAW. Poate te ajuta
www.phaseone.com